nieuws

omzet detailhandel stijgt met 5,6 procent

Geen categorie

De omzet van de Nederlandse detailhandel is in januari met 5,6 procent gestegen in vergelijking met dezelfde maand in 2005.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In januari deden vooral winkels in de non-foodsector het goed. Daar steeg de omzet met 6,9 procent. Vooral textielsupermarkten verkochten relatief veel. Hier ging de omzet met 9,5 procent omhoog. De winkels die voedings- en genotsmiddelen verkopen, boekten 3,3 procent meer omzet. De prijzen stegen hier volgens het CBS met 1,1 procent. Het cijfer werd wel beïnvloed door een gunstigere samenstelling van de koopdagen. Ongeveer de helft van de omzetgroei is hieraan toe te schrijven, aldus het CBS.Verder verwacht onderzoeksbureau GfK dat de omzet van supermarkten in de paasweek met 3,9 procent zal stijgen tot 610 miljoen euro. De reden is dat Pasen dit jaar in week vijftien valt. In 2005 waren de feestdagen al in week twaalf. Zo vroeg in het jaar zit de paasstemming er minder goed in, denkt GfK. De supermarkten hebben dit jaar tot dusver meer omgezet dan vorig jaar. Tot en met week tien groeide de omzet met 2,4 procent tot 5,01 miljard euro. Dat komt deels doordat consumenten weer meer uitgeven. Ook zijn enkele A-merken duurder geworden.

Reageer op dit artikel