nieuws

om zet eerste stap naar veroordeling holleeder

Geen categorie

De gesprekken die de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra heeft gevoerd met leden van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE), kunnen worden gebruikt als bewijs tegen de groepering rond Willem Holleeder.

Dat was de kern van het betoog van het OM gisteren waar de zaak voor het eerst openbaar bij de rechtbank werd behandeld. Holleeder en de medeverdachten zouden mensen uit de vastgoedsector hebben afgeperst en bedreigd. De vele miljoenen euro’s die daarmee werden verkregen, zouden zijn witgewassen. Het OM denkt bovendien dat Holleeder en zijn kompanen verantwoordelijk zijn voor een reeks liquidaties of pogingen daartoe.Onder extreem strenge veiligheidsmaatregelen vond in de rechtbank op Schiphol-Oost de eerste pro forma-zitting plaats tegen de 47-jarige Holleeder en zes medeverdachten. Van hen waren er vijf aanwezig, onder wie Holleeder zelf. De omgeving van het gebouw werd beveiligd door vele leden van de Koninklijke Marechaussee, uitgerust met wapens en kogelvrije vesten.Endstra sprak in 2003 niet alleen met de CIE, maar ook met de Rijksrecherche en een officier van justitie. Dat laatste maakt de verslagen van de gesprekken met de CIE volgens officier van justitie Koos Plooy sterker. Bovendien is het verhaal van Endstra ‘consistent en tot in veel details verifieerbaar’. Daarnaast wordt het verhaal van Endstra ondersteund door verschillende verklaringen, met name van familieleden van de doodgeschoten vastgoedmagnaat, aldus het OM.Endstra vertelde in die CIE-gesprekken dat niet alleen hij werd afgeperst, maar ook de zakenlieden Wijsmuller, Friedländer en anderen. De vermoorde vastgoedhandelaar Cees Houtman zou eveneens slachtoffer zijn geweest van de afpersingspraktijken. Geen van de slachtoffers heeft tot nu toe een verklaring afgelegd. De moord op Endstra in mei 2004 was voor het OM het begin ‘voor een omvangrijk onderzoek naar vermoedelijke afpersingen van vermogende zakenmensen volgens dezelfde methode’.De aanklagers deden aan het einde van hun betoog nog een oproep aan getuigen om zich te melden, met de verzekering dat er zorgvuldig met hun belangen zal worden omgegaan. Officier van justitie Fred Teeven zei, dat uit lopende onderzoeken blijkt dat justitie voor het eerst sinds lange tijd grip lijkt te krijgen op ‘een aantal onrustbarende ontwikkelingen van de afgelopen jaren: afpersingen, liquidaties en corruptie binnen gevoelige overheidsdiensten.’

Reageer op dit artikel