nieuws

Officier weet niets van vrijbrief aan De Kroes

Geen categorie

Officier van justitie H. Vos kan zich niets meer

herinneren van de door hem ondertekende brief waarin staat dat de voor fraude veroordeelde zakenman en vastgoedhandelaar Eddy de Kroes niet de cel in hoeft. Vos gaat er wel van uit dat de brief echt is. Dat verklaarde hij donderdag voor de rechtbank in Den Haag tijdens de voortzetting van het kort geding dat De Kroes vorig jaar tegen de Staat heeft aangespannen. De rechter veroordeelde de zakenman uit Wassenaar in 1985 tot twee jaar cel voor fraude met partijen vlees. Twee jaar later werd zijn straf onherroepelijk, maar dankzij een succesvol gratieverzoek ging er een half jaar van zijn straf af. Om onduidelijke redenen zat De Kroes de straf tot dusver niet uit. Justitie liet hem daarom vorig jaar alsnog aanhouden. Ruim een week later kwam hij op grond van een tussenvonnis in het kort geding voorlopig vrij. Hij had dat aangespannen, omdat hij vindt dat justitie te lang heeft gewacht met het uitvoeren van de straf tegen hem. Hoewel Vos – die destijds fraudeofficier was – zich ‘suf gepeinsd’ heeft, kon hij zich de vrijbrief van maart 1992 aan De Kroes niet meer herinneren. Ook zei hij De Kroes niet te kennen en hem nooit eerder te hebben gezien. Maar landsadvocaat W. Heemskerk betwijfelde dat laatste. Het raadsel van de brief is volgens hem niet opgelost, ook niet na uitvoerig onderzoek door de rijksrecherche. Heemskerk zei dat De Kroes en Vos wellicht meer over het ware verhaal achter de brief weten, maar dat dat verhaal tot nu toe niet naar buiten is gekomen. De rechter doet op 29 april uitspraak.

Reageer op dit artikel