nieuws

NVM verwijt Vereniging Eigen Huis belangenverstrengeling

Geen categorie

De NVM zet grote vraagtekens bij het initiatief van de Vereniging Eigen Huis om zelf met winstoogmerk makelaarsdiensten in- en door te verkopen.

‘Een consumentenorganisatie moet haar rol onafhankelijk, objectief en zonder enig risico op vermenging met eigen belang vervullen. Als de VEH als commerciële serviceorganisatie wil gaan fungeren, dan moet zij zich beraden op de onafhankelijke, objectieve en voorlichtende taak die zij als consumentenorganisatie behoort te hebben’, aldus de NVM in een reactie. Daarnaast valt het de branchevereniging van makelaars op dat ‘een consumentenorganisatie die voorvechter is van vrije tarieven in de makelaardij, voor haar eigen commerciële diensten prijsafspraken probeert te maken met de betrokken makelaars en grotendeels vaste tarieven hanteert richting de consument’.De Vereniging Eigen Huis introduceerde vorige week in samenwerking met Makelaars Netwerk de ‘Eigen Huis Aankoopmakelaar’. Leden van de vereniging kunnen bij de aankoop van een woning gebruikmaken van dienstverlening op maat door een van de 140 bij Makelaars Netwerk aangesloten gecertificeerde makelaars.De NVM is wel blij dat de Vereniging Eigen Huis het nut onderschrijft om een gekwalificeerde makelaar in te schakelen bij de aankoop van een eigen huis. ‘De aankoopbegeleiding kan in de visie van de NVM een integrale dienstverlening zijn voor het gehele proces (van zoeken tot aan de oplevering), maar ook worden opgedeeld in deeldiensten (maatwerk). NVM-makelaars werken daarom sinds jaren ook met maatwerkdiensten en kennen daarvoor gedifferentieerde en vrij onderhandelbare tarieven.’ De Vereniging Eigen Huis verwijt makelaars geen deeldiensten aan te bieden en te hoge prijzen in rekening te brengen voor diensten aan huizenkopers.

Reageer op dit artikel