nieuws

Notarissen passen huizenveiling aan onder dreiging NMa

Geen categorie

De Nederlandse notarissen passen de executieveiling van woningen aan.

Ze doen dat onder druk van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die de veilingen onder de loep nam na verhalen over verboden prijsafspraken. Notarissen organiseren de gedwongen verkoop en zouden op de hoogte zijn geweest van verboden prijsafspraken tussen huizenhandelaren. Op een executieveiling brengen banken woningen op de markt waarvan de eigenaar niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. Een huis brengt bij gedwongen verkoop al minder op dan de marktprijs, maar kwam door de mogelijke prijsafspraken nog goedkoper in handen van handelaren. De NMa heeft laten weten vooralsnog geen officieel onderzoek in te stellen, nu de notarissen verbeteringen hebben toegezegd. Beroepsorganisatie KNB wil onder meer door betere publiciteit meer kopers trekken. Ook passen de notarissen als organisatoren van de veiling de voorwaarden van de verkopen aan. De kartelwaakhond had de notarissen al op de korrel. De vrije beroepen zijn onderdeel van de lijst speerpunten van de NMa voor 2004, naast onder meer de bouwbranche en de financiële sector. De helft van de gedwongen verkopen loopt via een veiling. Deze vorm van verkopen kwam begin dit jaar in opspraak, omdat er sprake zou zijn van kartelvorming onder de handelaren die de huizen opkopen. Volgens een publicatie in De Volkskrant zouden kopers onderling afspreken voor welke, lage, prijs een huis wordt verkocht. Notarissen zouden daarvan op de hoogte zijn. Het Waarborgfonds Eigen Woningen dat de nationale hypotheekgarantie regelt, maakte vorige maand bekend mee te gaan bieden op veilingen om een betere prijs te krijgen. Het fonds betaalt de restschuld die na een gedwongen verkoop overblijft. Dat was in 2003 178 keer nodig.

Reageer op dit artikel