nieuws

noordvleugel randstad domineert dynamiek bedrijven

Geen categorie

De bovenregionale verhuisdynamiek van grote ondernemingen in Nederland is het afgelopen jaar niet toegenomen, zo blijkt uit onderzoek van de Stec Groep.

Het aantal bovenregionale locatiebeslissingen in 2005 bedraagt 38, in 2004 en 2003 was dit telkens 41. Het aantal arbeidsplaatsen dat ermee was gemoeid, is 7.355, in 2004 was dit 6.798, in 2003 7.060. Het aantal grotere locatiebeslissingen neemt wel toe, met in het afgelopen jaar onder meer de beslissing van Getronics PinkRoccade (Houten, 1.000 arbeidsplaatsen) en De Brauw Blackstone en Westbroek (hoofdkantoor op Zuidas, 750 arbeidsplaatsen). Uit zes jaar onderzoek naar bovenregionale locatiebeslissingen blijkt dat de noordvleugel van de Randstad het meest aantrekkelijk is voor zowel bedrijfsruimte- als kantoorgebruikers (marktaandeel 29 procent), gevolgd door Noord-Brabant met 21 procent van de bovenregionale dynamiek. Sinds 2000 houdt de Stec Groep de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland bij. De database geeft een compleet overzicht van alle (aangekondigde) strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van ten minste vijftig arbeidsplaatsen. Het gaat om buitenlandse ondernemingen die voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem zetten, Nederlandse en buitenlandse bedrijven die over grote afstand binnen Nederland verhuizen of vestigingen samenvoegen en ‘groeiers’ die elders in Nederland een nieuwe vestiging opzetten. De Stec Groep houdt de databases bij om locatievoorkeuren van bedrijven systematisch te monitoren en sterke en zwakke punten van regio’s te identificeren.In 2005 waren er nagenoeg evenveel buitenlandse als Nederlandse bedrijven actief met bovenregionale locatiebeslissingen. Grote Nederlandse beslissers zijn de al genoemde bedrijven Getronics PinkRoccade en De Brauw Blackstone en Westbroek. De grootste buitenlandse bedrijven waren Yokogawa (Amersfoort, 600 arbeidsplaatsen), UPS Supplychain Solutions (Roermond, 500 arbeidsplaatsen) en DHL Solutions (Tiel, 300 arbeidsplaatsen). Verder valt op dat Limburg in 2005 in trek is bij de bedrijven met in totaal zes strategische beslissers. Aanvoerders zijn het reeds genoemde UPS Supplychain Solutions en Boston Scientific in Kerkrade (230 arbeidsplaatsen, distributie van life sciences). Van de 38 locatiebeslissingen in 2005 waren 22 afkomstig van kantoorgebruikers, zestien van bedrijfsruimtegebruikers.

Reageer op dit artikel