nieuws

NMa wil bouwzaken versneld afhandelen

Geen categorie

Kartelautoriteit NMa wil de fraudezaken tegen de bouwbedrijven voortvarend afhandelen.

Binnenkort krijgen 400 bouwbedrijven in de wegenbouw boetes opgelegd. Dat geldt ook voor zes grote aannemers die onderling het werk aan de Betuwelijn en aan de hogesnelheidslijn (HSL) hebben verdeeld. De NMa wil alle bouwzaken per sector op afzienbare termijn afhandelen, uiterlijk ongeveer rond april, mei volgend jaar. Naast de grond-, weg- en waterbouw, volgt de burgerlijke en utiliteitsbouw (woningen en kantoren), de installatiesector en de resterende sectoren zoals de betonproductie en de kabelleggers.De NMa zei donderdag met deze aangepaste procedure de bouwbedrijven de kans te geven snel schoon schip te maken. Oud-voorzitter J. Blankert van VNO-NCW zal de bouwbedrijven vertegenwoordigen. Hij bepleit de argumenten namens alle bouwbedrijven. De NMa kiest voor een dergelijke bemiddelaar om jarenlang slepende procedures te voorkomen. Als bedrijven meewerken in deze procedure krijgen ze straks een korting van 15 procent op de boete.De branchevereniging van de bouwsector, het AVBB, is positief over het voornemen van de NMa om de bouwbedrijven de mogelijkheid tot snelle vervolging te bieden voor hun aandeel in de bouwfraude. Het AVBB riep donderdag de bouwbedrijven op de optie ‘serieus’ te overwegen langdurige procedures en hoge kosten te vermijden. Een snelle afwikkeling is in het belang van de gehele sector, aldus het AVBB.     

Reageer op dit artikel