nieuws

nieuwe marktcyclus begint in centraal londen

Geen categorie

De eerste cijfers van DTZ Research in Groot-Brittannië over de kantooractiviteiten in Centraal Londen in 2005 wijzen op het begin van een nieuwe cyclus; de kloof tussen opname en aanbod in Centraal Londen is aanzienlijk kleiner aan het worden.

Volgens voorlopige gegevens van DTZ Research nam de totale opname in 2005 toe tot ongeveer 1,39 miljoen vierkante meter in de hele hoofdstad, een toename in vergelijking met 2004, toen ongeveer 1,37 miljoen vierkante meter werd opgenomen. ‘De cijfers wijzen duidelijk op een stevig begin van een nieuwe marktcyclus’, aldus DTZ. Het aanbod bedraagt nu ongeveer 1,75 miljoen vierkante meter, een verbetering in vergelijking met de 2,63 miljoen vierkante meter die in januari 2005 werd genoteerd. Het West End was de ster van het jaar, met een opname van ongeveer 0,4 miljoen vierkante meter in vergelijking met een kleine 0,32 miljoen vierkante meter in 2004. De grootste transactie van het jaar in het West End was de voorverhuur van 16.000 m2 aan Baker Street 55 aan accountantskantoor BDO Stoy Hayward. Het West End profiteerde ook van de sterke vraag naar ruimte vanuit de financiële sector. De grootste transacties betroffen Kaupthing Bank (9400 m2 aan Hannover Square 1), 3i (6450 m2 aan Palace Street 16) en Alliance Capital (6400 m2 aan Berkeley Street 45-50). Deze activiteit leidde tot een sterke toename van de huuropbrengst. De totale kapitaalwaarden in het kantorensegment namen met meer dan 15 procent toe. De City maakte een goed jaar door en eindigde met naar schatting 0,58 miljoen vierkante meter verhuurde ruimte, een stijging in vergelijking met de 0,52 miljoen vierkante meter in 2004. Net als het West End profiteerde de City van een stevige vraag vanuit de financiële sector en de accountancy sector. De grootste transactie van het jaar betrof Standard Chartered, een emerging markets bank, die 22.700 m2 aan Basinghall Street 35 voorverhuurde.

Reageer op dit artikel