nieuws

nieuwe brancheorganisatie makelaars

Geen categorie

Peter Cornelissen, makelaar en auteur van het boek ‘Makelaardij of maffia’, richt een nieuwe brancheorganisatie voor makelaars op onder de naam NeVOM (Nederlandse Vrije Organisatie van Makelaars).

Een noodzakelijke stap, zo vindt hij, ‘om de huidige vastgelopen en ongelijke concurrentiestrijd te lijf te gaan’. Met deze nieuwe brancheorganisatie verwacht Cornelissen de kansen van makelaars gelijk te krijgen, waardoor een gezonde concurrentie en marktwerking zijn weg kan voortzetten. ‘Dat is goed voor de consument, de totale woningmarkt en natuurlijk voor de toekomst van de makelaar.’Volgens Cornelissen is al lange tijd sprake van ongelijke kansen tussen makelaars onderling. ‘De afschaffing van de titel moest de keuzes en onderhandelingpositie van de consument verbeteren. Tot op heden is daar eigenlijk niet veel aan veranderd. Initiatiefnemers die wel op de behoefte en wensen van de markt willen inspelen, worden tegengewerkt. Daar ben ik zelf het levende bewijs van. Daarmee zet je niet alleen de belangen van de consument op het spel maar ook de toekomst van de makelaar in het algemeen.’ Vorig jaar diende hij al een klacht in bij de Nma tegen de NVM en Funda. Volgens Cornelissen moet er echt snel verandering komen, anders gaat het een keer fout.’Met name een open-sourcegedachte op het internet kan goed van pas komen. Vraag en aanbod komen nu anders bij elkaar dan 10 jaar geleden. Je kan die verandering niet ten koste van je eigen belangen tegenhouden. Ook al houdt dit in dat er een afvalrace gaat komen in het aantal dienstverleners op de woningmarkt. Zij die oplossingen en kostenbesparingen gaan brengen, hebben de toekomst’, aldus Cornelissen.

Reageer op dit artikel