nieuws

Nieuw ruimtelijk beleid krijgt groen licht tot 2030

Geen categorie

De ruimtelijke toekomst van Nederland tot 2030 is uitgestippeld.

Het kabinet gaf vrijdag het groene licht voor de Nota Ruimte, die daarvoor de basis legt.In de nota staat verdere economische ontwikkeling voorop, vooral van de Randstad, verschillende andere steden en op het platteland. Tegelijkertijd heeft het kabinet ook de Agenda Vitaal Platteland vastgesteld. Behalve aandacht voor economie, wonen en bedrijvigheid, maakt het kabinet in beide stukken ook nadrukkelijk ruimte voor natuur.Over de precieze plannen willen de betrokken ministeries van VROM, Landbouw, Verkeer en Economische Zaken voor dinsdag niets kwijt. Dan zullen de bewindslieden de nota toelichten.Vorige maand lekte al een politiek concept uit van de langverwachte nota. Een van de belangrijkste uitgangspunten hierin was dat het Rijk de regie voor ruimtelijke beleid uit handen geeft en provincie en gemeente meer vrijheid wil geven voor bijvoorbeeld woningbouw. Daarna volgt overleg met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Naar verluidt is de nota grotendeels ongewijzigd gebleven.

Reageer op dit artikel