nieuws

nederlandse investeringen in buitenland groeien

Geen categorie

De internationale vastgoedactiviteiten van Nederlandse assetmanagers en beleggers die hun cijfers openbaar maken, alsmede die van Nederlandse projectontwikkelaars vertonen een aanhoudende groei.

Bij de assetmanagers komt dat onder meer door méér investeringen voor niet-Nederlandse beleggers. Verder werd sterk geprofiteerd van de wereldwijde koersstijgingen voor onroerendgoedaandelen die werden geschraagd door de lage lange rente en in samenhang daarmee de hogere waarderingen voor verhuurd vastgoed. Nederlandse projectontwikkelaars zagen hun voorbereidingsportefeuille in het buitenland toenemen.Een en ander blijkt uit het jaarlijks onderzoek dat Vastgoedmarkt sinds 1976 uitvoert naar de positie van de Nederlandse vastgoedindustrie in het buitenland. Nederlandse assetmanagers hebben volgens de cijfers van Vastgoedmarkt voor ongeveer 48 miljard euro aan direct buitenlands vastgoed in portefeuille, waarvan naar raming 29 miljard euro voor Nederlandse investeerders. Nederlandse institutionele beleggers, vooral pensioenfondsen, hebben daarnaast voor ongeveer 26 miljard euro aan indirecte belangen in buitenlandse vastgoedondernemingen. Nederlandse ontwikkelaars hebben voor een marktwaarde van naar schatting 11 miljard euro aan projecten in het buitenland in aanbouw en voorbereiding. Voor meer informatie zie Vastgoedmarkt van augustus 2006, die vandaag verschijnt.

Reageer op dit artikel