nieuws

MKB: stijging lokale lasten onverantwoord

Geen categorie

Het kabinet moet paal en perk stellen aan de stijging van de lokale lasten, vindt MKB-Nederland.

Gemeenten blijven de tarieven verhogen en zetten daarmee de afspraken uit het najaarsakkoord om de lonen nagenoeg te bevriezen onder druk. Dit jaar gaan lokale tarieven als onroerendzaakbelasting (OZB) en leges gemiddeld met 7,5 procent omhoog. ‘Dat is ver boven die nullijn’, zei MKB-voorzitter L. Hermans dinsdag bij de presentatie van een onderzoek van de werkgeversorganisatie naar de ontwikkeling van de lokale lasten in 36 gemeenten. Hermans noemde de stijging een ‘aanslag op de koopkracht van de burger, op het rendement van bedrijven en op het herstel van de economie. Het is ook een gevaar voor het sociaal akkoord. Als de overheid de tarieven niet matigt, wordt het handhaven van de nullijn voor de sociale partners ook steeds moeilijker.’ Het kabinet wil lastenverzwaring tegengaan, aldus Hermans, maar gemeenten doorkruisen dat beleid en gebruiken lastenverzwaring om de gaten in hun begroting te dichten. Daarbij verschuiven zij volgens hem steeds meer de lasten van de burger naar de ondernemer. Dat is vooral bij de OZB te zien, waarvoor gemeenten verschillende tarieven mogen hanteren voor woningen en niet-woningen. ‘Sinds 2001 zijn ondernemers 600 miljoen euro meer kwijt aan OZB voor bedrijfspanden’, aldus Hermans.

Reageer op dit artikel