nieuws

Minister Dekker stelt nieuwe aanjaagteams bouwproductie in

Geen categorie

Op basis van positieve ervaring van het afgelopen jaar stelt minister Dekker van VROM opnieuw aanjaagteams in om de woningproductie op specifieke locaties te stimuleren.

De Aanjaagteams Nieuwbouwproductie, zoals ze voluit heten, zijn ingesteld om lokale partijen te helpen als processen zijn vastgelopen. De teams maken deel uit van het actieprogramma woningproductie dat minister Dekker in september 2003 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.De gebieden waar de nieuwe teams actief worden, liggen in Alkmaar (diverse binnenstedelijke locaties), Amersfoort (Eemkwartier), Arnhem (Schuytgraaf), Sittard-Geleen (diverse), Venlo (Centrum-Zuid), Zaanstad (Saendelft), Zwijndrecht/Dordrecht (Spoorzone) en Zwolle (Stadshagen). Daarnaast haakt VROM aan bij initiatieven in de provincies Gelderland en Overijssel. De bestaande aanjaagteams voor de woningbouwproductie in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht blijven actief. De aanjaagteams in Vlissingen, Groningen, Hendrik Ido Ambacht/Zwijndrecht, Heerhugowaard, Haarlemmermeer en Den Bosch zijn opgeheven, omdat de problemen daar zouden zijn verholpen.Op de nieuw aangewezen locaties blijft de bouw van nieuwe woningen achter bij de planning. Met het aanjagen van de woningbouwproductie wil de minister het woningtekort terugbrengen. Door meer nieuwe woningen te bouwen, kunnen mensen in achterstandswijken makkelijker verhuizen naar een andere woning. Hierdoor kunnen deze wijken sneller worden aangepakt. Het is overigens niet de bedoeling dat de aanjaagteams de verantwoordelijkheid van gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen overnemen. De teams stimuleren de gemeentelijke processen, brengen specifieke deskundigheid in of zorgen voor een second opinion.

Reageer op dit artikel