nieuws

Minder woningen gebouwd in derde kwartaal

Geen categorie

In het derde kwartaal van dit jaar zijn er bijna 11.

00 nieuwe woningen gereedgekomen. Dat is 3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook het aantal verstrekte bouwvergunningen nam af. De daling was in het derde kwartaal 6 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag gemeld. Door een opleving van de woningbouw van januari tot en met juni, zijn er in de eerste negen maanden van dit jaar wel meer woningen gebouwd dan in dezelfde periode een jaar eerder. De stijging bedraagt 4 procent, vooral door nieuwe woningen in Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland.In het derde kwartaal verleende de overheid voor bijna 15.000 woningen een bouwvergunning. ‘Dat zijn er 1000 minder dan in het derde kwartaal van 2003′, aldus het CBS. Het aantal verleende bouwvergunningen zegt doorgaans iets over de bouwproductie twee jaar later. Zo’n vergunning is de eerste stap in de ontwikkeling van een project. Toch verwacht het kabinet dat de komende jaren flink veel woningen worden bijgebouwd. Naar verwachting komen er in 2009 tot eenderde meer woningen bij dan in de afgelopen jaren. Al jaren worden in Nederland te weinig woningen gebouwd. Dit treft vooral mensen met een laag inkomen en starters.    

Reageer op dit artikel