nieuws

Minder vraag naar kantoorruimte

Geen categorie

In Nederland is in het eerste kwartaal van 2004 de vraag naar kantoorruimte gedaald van 265.

00 m2 naar 226.000 m2. Het aanbod bleef nagenoeg gelijk op 4,4 miljoen m2. Dat maakt de landelijk opererende vastgoedorganisatie Dynamis bekend in zijn driemaandelijkse rapport Sprekende Cijfers 2004.De stijging van het aanbod is nagenoeg gestopt: in het eerste kwartaal van 2004 werd slechts 62.000 m2 toegevoegd aan het aanbod, voornamelijk in de Randstad. Daardoor is het aanbod in deze regio opgelopen tot 2,9 miljoen m2. De vraag bleef iets onder het kwartaalgemiddelde van vorig jaar, dat toen 265.000 m2 bedroeg.Amsterdam en Utrecht hebben een redelijk opnameniveau, maar de zuidelijke Randstad blijft momenteel nog wat achter. Buiten de Randstad werd weinig nieuw aangehuurd, hoewel Arnhem, Den Bosch en Almere een redelijk kwartaal achter de rug hebben.De zakelijke dienstverlening, exclusief automatisering (onder andere advocatenkantoren, adviesbureaus, accountants), was goed voor 63.000 m2 en bleef daarmee op peil. Eind vorig jaar trok de ICT-sector weer wat aan, en kwam tot 10 procent voor het jaargemiddelde. Het eerste kwartaal bleef het aandeel van deze sector echter steken op 7 procent. Het aandeel van de overheid is met 12 procent beperkt, ondanks de aanhuur van 12.000 m2 door het Gemeentelijk Vervoerbedrijf in Amsterdam. Al sinds medio vorig jaar is het aandeel van de overheid tanende. De gehele non profit-sector nam 34 procent voor zijn rekening.De huurprijzen zijn niet noemenswaardig veranderd: de gemiddelde huur bedroeg 133 euro per vierkante meter. Wel worden incentives als huurvrije perioden en bijdragen voor de inrichtingskosten nog steeds veelvuldig gehanteerd als prijsinstrument.

Reageer op dit artikel