nieuws

Minder ondernemingen investeren in Nederland

Geen categorie

Nederland staat wereldwijd met een bedrag van 20 miljard euro achtste op de lijst van landen die zogenaamde directe buitenlandse investeringen ontvangen.

Dit is een afname van 5,9 miljard euro (23 procent) ten opzichte van 2002. Wereldwijd nam het investeringsbedrag vorig jaar af met 18 procent.Dit is een van de conclusies van het gisteren gepresenteerde UNCTAD World Investment Report 2004, The Shift Towards Services. Het rapport beschrijft de laatste trends in buitenlandse investeringsstromen. Dit jaar is er onder meer aandacht voor de verschuiving naar investeringen in de dienstensector, met speciale attentie voor het offshoren (in het buitenland laten uitvoeren) van dienstenactiviteiten.Ernst & Young International Location Advisory Services heeft aan deze veertiende editie van het rapport een bijdrage geleverd. ‘De trend van offshoring en outsourcing roept een déjà vu gevoel op’, aldus dr Douglas van den Berghe, manager van Ernst & Young ILAS tijdens de presentatie van WIR04. ‘Twintig jaar geleden waren delocatie en relocatie de trend. Toen ging het om bijvoorbeeld de auto- en de staalindustrie. Nu gaat het om dienstverlening.’Bij offshoring richt een bedrijf een dochtermaatschappij op, die een bepaald proces uit de bedrijfsvoering overneemt; bij outsourcing neemt een derde partij een bedrijfsproces over. ‘Door offshoring krijgen derdewereldlanden hoogwaardige arbeid binnen hun grenzen. Bij de landen die het meest profiteren van offshoring staan ook ontwikkelde landen als Canada (call centers) en het Verenigd Koninkrijk en Duitsland (IT services)’, aldus Van den Berghe. Volgens hem weet Nederland weinig offshorings- of outsourcingstrajecten aan zich te binden. ‘Dat heeft te maken met de aantrekkelijkheid als vestigingsland. Vooral op zachte factoren als kwaliteit van arbeid doet Nederland het slechter dan het van zichzelf denkt.’    

Reageer op dit artikel