nieuws

miljoen huurders willen eigen woning kopen

Geen categorie

Ongeveer een miljoen Nederlandse huurders zouden hun eigen woning willen kopen als de netto maandlasten gelijk blijven.

De moderne calculerende burger denkt hierdoor een goede spaarpot te creëren en meer vrijheid te krijgen. Per saldo heeft Nederland ongeveer 1,2 miljoen koopwoningen meer nodig om aan de wensen van de Nederlandse huishoudens te voldoen. Dat is een van de conclusies die op basis van de resultaten van het onderzoek dat Maurice de Hond (View/Ture ) deed in opdracht van Nationale Hypotheek Garantie. De koopsector zou aanzienlijk groter zijn als mensen vrijuit zouden kunnen kiezen bij gelijke woonlasten tussen huren en kopen. Van de huurders in Nederland wil 38 procent de huidige woning kopen als de netto woonlasten hetzelfde zouden blijven. Het aandeel koop zou dan niet zoals nu 55 procent van de woningvoorraad zijn maar 72 procent. Karel Schiffer, algemeen directeur Nationale Hypotheek Garantie: ?Die grote voorkeur zien wij niet alleen bij de huidige bewoners terug, maar ook bij starters. Maar liefst 70 procent van de starters wil een koopwoning. Er is dus duidelijk sprake van een behoorlijke mismatch op de Nederlandse woningmarkt.’Het onderzoek wijst verder uit dat kopers meer tevreden zijn met hun woning dan huurders. Ook blijkt dat huurders die willen kopen, gemiddeld meer huur betalen dan huurders die geen koopplannen hebben. De argumenten voor een koopwoning zijn eenduidig. Men wil een eigen huis, omdat het een goede spaarpot is en men verwacht dat het huis in de tijd steeds meer waard wordt. Er is nog maar weinig verschil in koopwensen tussen mensen met een linkse of rechtse politieke oriëntatie. Dus het al dan niet willen kopen wordt amper nog ideologisch bepaald.

Reageer op dit artikel