nieuws

‘Milieubeleid en planologie op ramkoers’

Geen categorie

De planologie en het milieubeleid liggen op een ramkoers, volgens G.

de Roo, hoogleraar Planologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. ‘De komende tien jaar moeten we nog een miljoen woningen bouwen in Nederland. Wanneer geen stelling wordt genomen met een harde gezondheidgrens, zal het lokale milieu verslechteren’, schrijft De Roo in het rapport De toekomst van het milieubeleid. Als voorbeeld van slecht beleid noemt de hoogleraar de Rotterdamse woonwijk Overschie, waar de snelweg A13 dwars doorheen loopt. Hij wijst op een onderzoek van de GGD waaruit zou blijken dat de luchtverontreiniging in deze wijk even erg is als het meeroken van zeventien sigaretten per dag. De maximumsnelheid is hier weliswaar verlaagd van 100 naar 80 kilometer per uur, maar toch kun je er net zo goed een billboard plaatsen met ‘hier wonen is dodelijk’, meent De Roo.Ook de situatie rond Schiphol is volgens de hoogleraar een duidelijk voorbeeld van verkeerd beleid. De bevolking is daar dertig jaar lang voor de gek gehouden en de komende dertig jaar zal dat weer gebeuren, meent hij. ‘Politici beloven grenzen te stellen, maar toch worden milieunormen elke keer verlegd’, aldus de hoogleraar.

Reageer op dit artikel