nieuws

meerderheidsbelang ifil in cushman & wakefield

Geen categorie

De Italiaanse Agnelli-familie heeft via de investeringsmaatschappij Ifil Group een meerderheidsbelang van 67,5 procent in de internationale vastgoedadviseur Cushman & Wakefield (C&W) genomen.

Dit meerderheidsbelang was in handen van Mitsubishi Estates. Deze Japanse onderneming had via de Rockefeller Group International een controlerend belang van 67,5 procent in C&W. Ifil betaalt 563 miljoen dollar (430 miljoen euro) voor dit meerderheidsbelang. De totale waarde van Cushman & Wakefield komt hiermee op 975 miljoen dollar (744 miljoen euro). De equity waarde van C&W ligt daar met 834 miljoen dollar (637 miljoen euro) iets onder. Eerder was al bekend geworden dat op 10 december alle Europese equity-partners in Londen bijeen zijn geweest om over de interesse van Agnelli te praten. De rest van het belang in C&W (32,5 procent) ligt bij de partners en medewerkers van C&W. Ifil heeft bedongen, dat zij nog eens 8,1 procent van dit belang kan overnemen. Ifil investeert met name in banken, Italiaans vastgoed en leisure met een portefeuille van 8,9 miljard euro. Agnelli heeft in Ifil een belang van 69 procent. In de investeringsmaatschappij zitten ook de belangen van Agnelli in Juventus en Ferrari. Helemaal nieuw zijn de gesprekken over de toekomst van C&W niet. Er wordt al langer gesproken over een mogelijke overname van het Mitsubishi-belang. Tot nu toe liepen gesprekken over een management buy out door de partners van C&W stuk op de waardebepaling van het hele bedrijf. Ook is een aantal keren gesproken over een beursgang.Voor C&W was het noodzaak dat het meerderheidsaandeel in andere handen komt. Mitsubishi wil en kan namelijk niet verder investeren in de onderneming. Die investeringen zijn echter nodig om de competitie met concurrenten als Jones Lang LaSalle en CB Richard Ellis te kunnen blijven aangaan. Deze twee andere globaal opererende vastgoedadviseurs zijn beursgenoteerd. Ifil betaalt de overname grotendeels uit eigen gelden, wat impliceert dat er geen extra externe financiering nodig is, die drukt op het resultaat van de vastgoedadviseur. Bruce Mosler blijft CEO bij C&W.

Reageer op dit artikel