nieuws

meer vestigingen buitenlandse bedrijven

Geen categorie

Het aantal vestigingen van buitenlandse bedrijven in Nederland is in 2005 gestegen met ongeveer 1,5 procent tot 5.

80. Het aantal arbeidsplaatsen bij vestigingen van buitenlandse bedrijven nam vorig jaar af met ruim 2 procent tot ruim 535.000. De meeste banen bevinden zich in de Randstad en Noord-Brabant, terwijl de VS het belangrijkste land van oorsprong is, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Naar sector zijn ICT, logistiek en zakelijke diensten belangrijke banenleveranciers. Dat blijkt uit het rapport Operations of Foreign Companies in the Netherlands in 2005. Dit rapport geeft de nieuwste cijfers weer van de Database Buitenlandse Vestigingen in Nederland van de Stec Groep, adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed. De VS voert de toplijst aan, zowel in aantal buitenlandse vestigingen als werkgelegenheid: zo’ n 1.600 vestigingen zorgen voor ruim 30 procent van de werkgelegenheid onder buitenlandse vestigers in Nederland. Het Verenigd Koninkrijk volgt als tweede in aantal gecreëerde buitenlandse banen (16 procent), op de derde plaats staat Duitsland (13 procent). Azië levert bijna 550 vestigingen die zorgen voor 7 procent van het aantal buitenlandse banen. Het belangrijkste donorland uit Azië is Japan (320 vestigingen).De meeste arbeidsplaatsen bij buitenlandse bedrijven komen voor rekening van de sector ICT: 13 procent van het totale aantal banen. De logistiek is goed voor 12 procent van de banen bij buitenlandse bedrijven, 10 procent van het aantal banen kan worden toegerekend aan de sector zakelijke diensten.

Reageer op dit artikel