nieuws

Meer verhuur kantoren in Europese steden

Geen categorie

Bedrijven huurden in het tweede kwartaal van 2004 meer kantoren in de grote steden van West-Europa.

Dat signaleert CB Richard Ellis in zijn jongste onderzoek. De onderzoekers schrijven de gestegen activiteit toe aan toenemend vertrouwen in de economie.Amsterdam gaf in het tweede kwartaal volgens CB Richard Ellis voor het eerst sinds lange tijd een teken van opleving te zien. De totale groei van het aantal vierkante meters verhuurde kantoorruimte in Amsterdam bedroeg in de eerste helft van 2003 167.000 m2, 24 procent meer dan in de eerste helft van 2003. De groei ligt echter ver beneden het historisch gemiddelde. In totaal staat volgens de onderzoekers op dit moment 1,5 miljoen m2 kantoorruimte leeg (18 procent van het totaal). De huren daalden in het tweede kwartaal door het grote aanbod tot rond 310 euro per vierkante meter. Verhuurders bieden momenteel, ook op populaire locaties, huurvrije perioden tussen negen en twaalf maanden aan. In Londen en Parijs werden in het tweede kwartaal meer kantoren verhuurd dan in de voorafgaande twaalf kwartalen. Uitloper in huurstijging was het Londense West End, waar het bedrag dat voor een vierkante meter moet worden neergeteld met 15 procent toenam tot rond 1166 euro.Overaanbod van kantoorruimte bestaat echter nog in veel onderzochte markten en dit stijgt nog steeds. De CB Richard Ellis EU-15 office rent index daalde met 1,5 procent.

Reageer op dit artikel