nieuws

meer huizen verkocht in eerste vijf maanden

Geen categorie

In de eerste vijf maanden van 2006 zijn in Nederland 82.

43 bestaande woningen verkocht, wat neerkomt op een stijging van 10 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2005, zo blijkt uit cijfers van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV). Het betreft hier alle transacties van bestaande woningen in Nederland in deze periode. De provincie Utrecht zag met 17 procent groei de grootste stijging, gevolgd door Noord-Brabant met 14 procent, Gelderland met 13 procent en Flevoland met 12 procent. De provincies Overijssel en Zeeland vertoonden geen groei in het aantal transacties. Ook is er sprake van een stijging van de gemiddelde koopsom, deze bedroeg in de eerste vijf maanden van 2006 230.800 euro, een stijging van 3,6 procent in vergelijking met 2005. Wel is er sprake van een snel teruglopende groei van prijzen, in de afgelopen maand mei vlakte de groei van de prijzen af tot 0,1 procent.Ed van de Bijl, directeur LMV: ‘Er komt duidelijk een einde aan de steeds oplopende groei van prijzen van woningen. Een deel van deze daling heeft te maken met de licht gestegen hypotheekrente. Daarnaast spelen andere factoren een rol. Onze makelaars horen uit gesprekken met consumenten steeds meer dat de vrees voor verandering door de fiscale aftrek van hypotheekrente invloed heeft op de bereidheid een huis te kopen of te verkopen. De groei in transacties wordt verklaard doordat mensen de overtuiging hebben dat als er een verandering komt, dat bestaande hypotheken in een overgangsregeling komen.Het lijkt alsof men nog snel actie onderneemt voordat ‘de bui losbarst’. Vrijwel dagelijks worden we gevraagd wat er nu gaat gebeuren, de onzekerheid bij consumenten is groot. Dat deze ontwikkeling van invloed zal zijn op zowel de prijs van woningen als het aantal transacties is evident. Duidelijkheid voor de consument wat deze kan verwachten is cruciaal. Mensen die nu op het punt staan te kopen of te verkopen zullen steeds sneller geneigd zijn hun beslissing uit te stellen.’

Reageer op dit artikel