nieuws

marktpartijen willen steden bouwen voor senioren

Geen categorie

Een groep projectontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties, verenigd in de Initiatiefgroep Seniorenstad, onderhandelt met verschillende gemeenten en provincies over de bouw van speciale woonkernen voor senioren ‘Seniorenstad een eigenzinnig dorp’ is een initiatief van Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten, BAM Vastgoed, Heijmans Vastgoed, ING Real Estate Investment Management, Woningstichting Rochdale/AWV en TCN Property Projects.

Het initiatief wordt gesteund door de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting. De groep hoopt nog deze zomer de eerste intentieovereenkomst te sluiten voor de bouw van een dergelijke gemeenschap.De seniorensteden zijn uitsluitend bedoeld voor 55-plussers. De gemeenschappen bestaan uit 2000 tot 4000 woningen waar naar schatting 3000 tot 6000 senioren kunnen wonen en bieden veel ruimte voor horeca-, recreatie- en winkelgelegenheden.De steden moeten woningen in verschillende prijsklassen bieden, zodat het een doorsnee van de maatschappij weerspiegelt. ‘De kernen bestaan voor 30 procent uit goedkopere woningen, voor 40 procent uit woningen in de middenklasse en voor 30 procent uit duurdere eenheden’, aldus Alex Sievers van Inbo. ‘We streven ernaar om voor elk segment voldoende aan te bieden.’Volgens Inbo blijkt uit haalbaarheidsonderzoek dat Nederlanders veel interesse hebben voor de seniorenkernen. Zo gaf 40 procent van de ouderen tussen de vijftig en zeventig jaar aan graag in een dergelijke gemeenschap te willen wonen.De groep achter de plannen denkt dat die interesse, door de toenemende vergrijzing, de komende jaren alleen nog maar groeit.Met de bouw van een seniorenkern is een bedrag van rond de 500 miljoen euro gemoeid.De groep heeft onder meer een plan gemaakt voor de bouw van een seniorenstad op een deel van het terrein van marinevliegkamp Valkenburg. Dat plan werd gistermiddag, bij een presentatie van de concepten in Zwolle, overhandigd aan de burgemeester van Katwijk, waar de locatie onder valt. Zoals bekend organiseert Vastgoedmarkt op 27 april het Trends Congres over dit thema, getiteld Wonen en Zorg. De belangrijkste spreker op dit congres is de oprichter en CEO van Surnrise Senior Living, Paul Klaassen, een zoon van Nederlandse immigranten.

Reageer op dit artikel