nieuws

Laurus schrapt 1290 banen bij supermarkten

Geen categorie

Supermarktconcern Laurus schrapt ongeveer 1290 banen bij de winkelketens Edah, Super De Boer en Konmar.

Het supermarktbedrijf maakte maandag bekend dat de ingrepen nodig zijn om de concurrentiepositie van de formules te verbeteren. Volgens het moederbedrijf moeten bij Edah 750 van de 3483 arbeidsplaatsen in de winkels verdwijnen. Dat moet een besparing opleveren van 14 miljoen euro op jaarbasis. Bij Super De Boer verdwijnen ten minste driehonderd van 1969 voltijdbanen en dat moet 7 miljoen euro per jaar opleveren. Bij Konmar vervallen 240 van de 3525 banen ten bate van 6 miljoen euro. Volgens FNV Bondgenoten zijn de werknemers bij Laurus de eerste slachtoffers van de supermarktoorlog. FNV Bondgenoten vindt het onaanvaardbaar dat het bedrijf zijn medewerkers de dupe laat worden van de prijzenslag. Bestuurder Ron Peters: ‘Laurus wil vooral bezuinigen op het middenkader. Dat zijn over het algemeen mensen met lange contracten, die relatief duur zijn. Door deze mensen te ontslaan, wil Laurus de ouderen vervangen door goedkope jongeren. Schandalig hoe het bedrijf omgaat met deze trouwe werknemers.’ De bond maakt zich ook zorgen over de veiligheid in de winkels. Die komt onder druk te staan doordat het middenkader verdwijnt. ‘Dat zijn nou juist de mensen die zijn getraind in de omgang met onveilige situaties. Er worden geen garanties gegeven, dat met deze reorganisatie ook een gezond bedrijf overblijft, zodat een volgende reorganisatie kan worden voorkomen.’

Reageer op dit artikel