nieuws

laagste rente niet altijd goedkoopste hypotheek

Geen categorie

Hypotheken met de laagste rente zijn volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) niet altijd de goedkoopste hypotheken.

Dat komt door de premies voor verzekeringen die aan de hypotheek verbonden zijn, legt de VEH uit. De optelsom van deze bedragen bepaalt, na verrekening van de renteaftrek met de belastingdienst, de netto-maandlasten. Niet de rente, maar dat netto maandbedrag is maatgevend, want dat is wat de huizenbezitter iedere maand voor de financiering van zijn eigen woning betaalt. Rentestaatjes van geldverstrekkers, zoals die in de media worden gepubliceerd, laten slechts een deel van de maandlasten zien. Buiten beeld blijven de premies, zoals van een overlijdensrisicoverzekering, die vaak hoog kunnen oplopen. Hierdoor kan een hypotheek met een ‘lekkere lage rente’ toch duurder uitpakken dan een hypotheek met een iets hogere rente, maar met lagere premies. Vereniging Eigen Huis (VEH) geeft huizenkopers nu houvast door de werkelijke maandlasten zichtbaar te maken in het Eigen Huis Hypotheekklassement. Daartoe zet VEH de vier meest verkochte hypotheekvormen naast elkaar en maakt een rangorde op basis van netto maandlasten. Wekelijks worden de actuele klassementen van spaarhypotheken, beleggingshypotheken, hybride hypotheken en aflossingsvrije hypotheken gepubliceerd op de website van de VEH.

Reageer op dit artikel