nieuws

Kwart huurwoningen vrij op markt

Geen categorie

Een kwart van de huurwoningen moet geloven aan de wetten van de vrije markt.

Nu is dat 5 procent. Onder meer de onderhoudsstaat en de waarde van het huis gaan de maximale huurprijs bepalen. De regering wil de liberalisering van deze 649.000 huizen vanaf juli 2006 onder voorwaarden stapsgewijs doorvoeren. Op voorstel van minister Dekker (VROM) besloot het kabinet vrijdag tot een ingrijpende hervorming van het huurbeleid. Het doel hiervan is meer variatie in het woningaanbod te stimuleren om zo de impasse op de Nederlandse woningmarkt te doorbreken. In ruil voor de beoogde liberalisering van de huurmarkt moeten de woningcorporaties aan de slag en flink wat nieuwe woningen bouwen. De komende drie jaar moet 30 procent meer nieuwe huurwoningen uit de grond worden gestampt. Mensen die huursubsidie krijgen en van wie het huis straks in de vrije sector terecht komt, blijven recht houden op huursubsidie, verzekert Dekker. De korting op deze subsidies in het kader van de bezuinigingen van het kabinet gaan gewoon door.’Een tweede bezuinigingsronde komt met de hervormingen nu niet meer op het bordje van deze huurders met een krappe beurs terecht maar op die van de corporaties. In ruil voor grotere huurvrijheid moeten zij bijdragen aan betaalbare woningen voor de lagere inkomens.Over de nieuw te bouwen woningen wil Dekker concrete afspraken maken met de verhuurders. In 2005 en 2006 moeten 15.000 nieuwe huurwoningen worden gebouwd. Voor 2007 wordt dat aantal opgevoerd naar 21.000. Dekker zal in dat bouwproces een vinger aan de pols houden. ‘Er is ook een stok achter de deur: geen woningen, geen geld’, aldus de minister.    

Reageer op dit artikel