nieuws

‘kroes lobbyde voor paarlberg’

Geen categorie

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft actief gelobbyd voor de vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg bij gemeentebesturen, pensioenfondsen, banken en investeerders.

Behalve dat ze hem of zijn toenmalige rechterhand David Beesemer introduceerde, ging ze ook met hem mee. Dat schrijft de Volkskrant. De eurocommissaris spreekt zich tegen de krant voor het eerst in het openbaar uit over haar zakenrelatie met Paarlberg, die net als Beesemer door het Openbaar Ministerie wordt gezien als lid van de veronderstelde criminele organisatie van Willem Holleeder. Kroes zegt nu de samenwerking met Paarlberg te betreuren. ‘Terugkijkend, heb ik inderdaad het gevoel dat ik er ben ingetuind.’ Kroes was jarenlang goed met Paarlberg bevriend en kocht via hem twee kantoorpanden, in Gorinchem en Woerden, die ze nadien met 1,7 miljoen euro verlies moest verkopen. In 2004 verbrak ze plotseling alle contacten met Paarlberg, nadat hij was gearresteerd. Op de vraag ‘hebt u ooit het vermoeden gehad dat Paarlberg contacten had met verdachte vastgoedhandelaren en criminelen?’ antwoordt zij: ‘In juni 2004 heb ik dat vermoeden gehad en daarom het contact met de heer Paarlberg verbroken.’ Hoe Kroes actief lobbyde voor Paarlberg ondervonden leden van het Rotterdamse gemeentebestuur. Marco Pastors en Wim van der Sluis, voormalig wethouders, vertellen in de Volkskrant hoe Kroes samen met Beesemer kwam lobbyen voor ‘megalomane plannen’ voor de herontwikkeling van het hele gebied rond de Euromast. Die plannen zijn nooit doorgegaan. ‘Neelie Kroes had zich in mijn agenda binnengeluld, kort nadat ik wethouder ruimtelijke ordening was geworden’, stelt Pastors. ‘Ze was fantastisch voor Jan Dirk en mij’, zegt David Beesemer over de samenwerking met Kroes. ‘Een telefoontje en we zaten de volgende dag aan tafel. Overal!’Volgens Beesemer deed Kroes het lobbywerk in ruil voor gratis kantoorruimte in Paarlbergs kasteel Ridderhofstad Bolenstein.’ Kroes ontkent dat. ‘Het is niet juist dat ik als ‘ambassadrice’ fungeerde voor de heren Paarlberg en Beesemer in ruil voor kantoorruimte.’

Reageer op dit artikel