nieuws

‘Kredietcrisis kost New York 165.000 banen’

Geen categorie

New York City dreigt het komende jaar door de gevolgen van de kredietcrisis 165.000 banen te verliezen, waaronder 35.000 in de hard getroffen financiële sector op Wall Street.

Dat liet de financiële toezichthouder van New York, William Thompson, dinsdagavond weten. Het banenverlies ligt daarmee bijna twee keer zo hoog als bij een eerdere schatting van Thompson in juli. De financiële sector op Wall Street is zeer belangrijk voor de stad New York, omdat zo’n goedbetaalde baan doorgaans drie tot vier andere arbeidsplaatsen in andere sectoren ondersteunt.

Volgens Thompson geeft het massale banenverlies in New York aan dat de effecten van de kredietcrisis zich als een olievlek uitspreiden naar andere sectoren van de economie. Door de financiële crisis zijn al verschillende zakenbanken op Wall Street omgevallen. In Nederland lijkt de kredietcrisis ook gevolgen te krijgen voor de arbeidsmarkt, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de vacaturesite Monsterboard. De vraag naar personeel in de financiële dienstverlening daalde in september tot het laagste punt sinds januari 2006. Over het geheel genomen daalde de index van het vacatureaanbod met drie punten tot 170 punten.

De daling was kleiner dan het verlies van 21 punten in augustus. De index van de financiële sector daalde met 6 punten tot 94 punten. Toch was deze sector niet de grootste daler. Dat waren de sectoren horeca & toerisme (min 14 punten), transport & logistiek (min 13) en administratie (min 12). ‘Als gevolg van de oplaaiende kredietcrisis lijkt het erop dat Nederlandse organisaties voorzichtiger worden in het werven van nieuwe medewerkers’, zegt directeur Diana Krieger van Monsterboard.

Reageer op dit artikel