nieuws

kopers waterfront kaapstad investeren flink

Geen categorie

De kopers van The Waterfront in Kaapstad hebben bevestigd 7,6 miljard rand (850 miljoen euro) te gaan investeren in de uitbreiding van de spraakmakende leisure- en retailontwikkeling.

In de aanloop tot 2010 (wanneer Zuid-Afrika het WK Voetbal organiseert) willen de nieuwe eigenaren meer internationale bezoekers naar Kaapstad trekken. Onderdeel van de plannen zijn onder meer nieuwe hotels, een pier voor cruiseschepen in de haven van The Waterfront, restaurants, winkels en appartementen. De werkgelegenheid in The Waterfront zal hierdoor toenemen van 10.000 nu tot 30.000 in 2010. Op dit moment is nog 45 procent van het Waterfront-gebied niet ontwikkeld.Zoals bekend nam het L&R Consortium vorige maand The Waterfront over voor een absoluut recordbedrag van 7,04 miljard rand (ruim 800 miljoen euro). L&R Consortium wordt gevormd door een brede groep van Zuid-Afrikaanse en internationale aandeelhouders. De belangrijkste daarin is de in Londen gevestigde London & Regional Group Holdings Ltd. Andere participanten zijn Istithmar PJSC en de Zuid-Afrikaanse Black Economic Empowerment (BEE)-beleggers (23,1 procent). Een belang van 2 procent in het consortium is ondergebracht in een trust voor de zwarte werknemers van V&A Waterfront. De Britse L&R Group heeft een vastgoedbeleggings- en ontwikkelingsportefeuille van ruim 7 miljard euro en is actief in het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Duitsland, Polen, Denemarken en Rusland. Tot de portefeuille behoren onder meer vijftig hotels, waaronder het Hilton in Londen. Eigenaren van de L&R Group zijn de broers Richard en Ian Livingstone. Istithmar is een in Dubai gevestigde beleggingsonderneming en is onderdeel van Dubai World, eigendom van de regering van Dubai. Bekende vastgoedprojecten van Istithmar zijn The Palm, The World en Dubai Waterfront. De V&A Waterfront werd opgericht in 1988 en had als doel het voormalige sterk verwaarloosde haven- en industriële gebied in het centrum van Kaapstad met een oppervlakte van 123 hectare te herontwikkelen. De oorspronkelijke haven dateerde al van 1860. Het project omvat 82.790 m2 aan kantoorruimte, 67.184 m2 aan retail, 42.577 m2 residentieel, 117.524 m2 industrieel (voornamelijk havengerelateerd), zeven hotels en 6500 parkeerplaatsen. Waterfront telt zestig restaurants en koffieshops, zeven pubs en tavernes, zeventien fastfood-gelegenheden, 406 retailunits en negen leisure-attracties.

Reageer op dit artikel