nieuws

kopers nieuwbouwhuis klagen over hoge grondrente

Geen categorie

Kopers van een nieuwbouwwoning betalen gemiddeld 1.

00 euro te veel aan rente voor het verwerven van de grond, vindt de Vereniging Eigen Huis (VEH). Bouwers rekenen niet de wettelijke rente, maar eisen gemiddeld 6,5 procent, blijkt uit een onderzoek van de vereniging vrijdag. Uit het onderzoek van de huizenbezitters blijkt dat meer dan de helft van de bouwers 7 procent of meer rekent. De VEH wil dat ontwikkelaars het normale percentage van 4 procent rekenen. Bij een nieuwbouwhuis is het gebruikelijk dat kopers eerst betalen voor de grond. Dan geldt de rente die de bouwer rekent. De teller gaat lopen bij ondertekening van het contract. Pas enkele maanden later, wanneer de koper z’n hypotheek rond heeft en naar de notaris is geweest, profiteert hij van de doorgaans veel lagere hypotheekrente. De VEH adviseert haar leden om te onderhandelen over de grondrente.

Reageer op dit artikel