nieuws

‘koper regeert op woningmarkt’

Geen categorie

Meer dan de helft van de verkopers (53 procent) vindt dat de koper het momenteel voor het zeggen heeft op de woningmarkt.

Ook een groot gedeelte van de (potentiële) kopers (41 procent) is van mening dat de macht bij de koper ligt. Dit blijkt uit onderzoek door EIM Stratus in opdracht van makelaarsvereniging VBO Makelaar. Volgens de kopers heeft er in vergelijking met het voorgaande kwartaal een kleine verschuiving plaatsgevonden en neigt de woningmarkt nu meer naar een kopersmarkt (van 37 procent naar 42 procent). Dit resulteert in een stijging van het percentage kopers dat het momenteel een geschikt moment vindt om een woning te kopen. Het percentage ligt op ruim 71 procent, tegenover 63 procent in het derde kwartaal van 2005. Van de verkopers vindt 66 procent het een geschikt moment om een woning te verkopen, dat was in het derde kwartaal 53 procent. Zowel kopers als verkopers zijn minder te spreken over de aantrekkelijkheid van het hypotheekrentepercentage door recente stijgingen. Verkopers zijn positiever geworden over de prijs die er wordt geboden op bestaande woningen (van -17 naar -8,9). Deze percentages geven een verbetering van het vertrouwen in de woningmarkt aan. Ook het vertrouwen in de economie en de financiële situatie van het eigen huishouden zijn gegroeid, zo blijkt uit het onderzoek van EIM Stratus.

Reageer op dit artikel