nieuws

keurmerk klantgericht bouwen uitgereikt

Geen categorie

De Regieraad Bouw heeft aan 69 bedrijven het Keurmerk Klantgericht Bouwen uitgereikt.

Deze bedrijven scoorden het afgelopen jaar gemiddeld zestien opleveringsgebreken per woning tegen bijna 21 van het marktgemiddelde. Het gemiddelde rapportcijfer voor de kwaliteit van de dienstverlening bedroeg 7,1 tegen 6,2 van het marktgemiddelde. De meetresultaten over 2005 laten daarnaast zien dat het goed opleveren van een woning alleen voor een bouwer niet voldoende is om een koper voor zich te winnen. Een koper verwacht naast een technisch goed gebouwd huis met weinig of geen opleveringsgebreken ook een prettig en goed contact met de ondernemer tijdens de bouw. Doorslaggevend in de waardering van de koper is het luisteren van de bouwer naar koperswensen en het snel reageren op vragen. De waardering voor de bouwer neemt snel af naarmate er bij een opleveringskeuring meer gebreken worden genoteerd. Opvallend is dat de uiteindelijke waardering toeneemt naarmate de bouwer de gebreken snel en goed herstelt. De Stichting Klantgericht Bouwen zal zich in 2006 verder ontwikkelen als toonaangevend instituut op het gebied van meten, benchmarken en kwaliteit van (koop)woningen. Het dienstenpakket van de stichting zal zich daartoe uitbreiden naar bouwbedrijven, ontwikkelaars en woningcorporaties die door middel van metingen hun bedrijfsprocessen willen verbeteren, maar die (nog) niet het keurmerk kunnen of willen voeren. Dit zal uiterlijk halverwege 2006 een feit zijn. Het Keurmerk Klantgericht Bouwen wordt verstrekt door de in 2003 opgerichte Stichting Klantgericht Bouwen, een gezamenlijk initiatief van Vereniging Eigen Huis en Bouwend Nederland. Aanleiding voor het oprichten van de stichting en het instellen van een keurmerk waren de vele klachten van kopers over de geconstateerde gebreken bij de oplevering van hun nieuwbouwwoningen. Het keurmerk geeft door continu meten opdrachtgevers en kopers inzicht in de kwaliteit van de bouwbedrijven/ontwikkelaars. In 2005 namen 125 bedrijven deel aan het initiatief Klantgericht Bouwen. Gezamenlijk meldden zij 7500 koopwoningen aan, wat neerkomt op ongeveer 15 procent van de totale jaarlijkse nieuwbouw in Nederland.

Reageer op dit artikel