nieuws

Karel Aalbers betrokken bij megacomplex Sjanghai

Geen categorie

De Chinese overheid heeft het groene licht gegeven voor de bouw van het Future Dome in Sjanghai.

Het 303 meter hoge multifunctionele sport- evenementen- en kantorencomplex moet het paradepaardje worden van de in 2010 te houden wereldtentoonstelling in die havenplaats. Oud-voorzitter van de Arnhemse voetbalclub Vitesse Karel Aalbers is verantwoordelijk voor het marketingplan van het gigantische kegelvormige complex. Aalbers, een van de bedenkers van het multifunctionele sportcomplex Gelredome in Arnhem, is aangetrokken om leiding te geven aan een internationaal projectteam dat de exploitatie gaat opzetten. Dat basisplan moet in oktober gereed zijn. In het projectteam zetelen onder andere TCN Property Projects en de Rotterdamse hoogleraar Leo van den Berg. Het idee voor het complex is van de Duitse zakenrelatie van Aalbers; Rüdiger Schmitz, die een sportbureau heeft. Het architectenbureau is HPP uit Düsseldorf. Met de bouw van Future Dome is een investering gemoeid van 2 miljard dollar. Volgens Aalbers is de financiering inmiddels rond. Het geld wordt opgebracht door drie Chinese ondernemers. Wie dat zijn wil Aalbers niet zeggen. ‘Dat ligt niet op mijn weg, zij zullen zelf binnenkort met een persbericht naar buiten treden.’ Het gigantische gebouw met een omtrek van 1,1 kilometer en een doorsnee van 350 meter moet de icoon worden van de Chinese havenstad. Onderin het complex komt een stadion voor 80.000 toeschouwers, daarboven twee sportstadions met elk 10.000 stoelen, daar weer boven concert- en operazalen voor 2000 bezoekers, dan een verdieping voor vergaderingen en congressen, daar weer boven op 180 meter boven Sjanghai een aquapark met gezondheidscentrum, dan een elf verdiepingen tellend vijfsterrenhotel en ten slotte helemaal op de top een observatiecentrum voor het publiek.

Reageer op dit artikel