nieuws

Kardan-dochter GTC wil sterk groeien in Oost-Europa

Geen categorie

Vastgoedonderneming Global Trade Centre (GTC), de Oost-Europese vastgoedonderneming van de mede aan Euronext Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij Kardan, gaat haar activiteiten de komende jaren sterk uitbreiden in Midden- en Oost-Europa.

Dat bleek gistermiddag tijdens een informatiebijeenkomst voor beleggers van Kardan in Amsterdam. Kardan wist eind vorige maand 20 procent van de aandelen van GTC succesvol te plaatsen op de Warschau Stock Exchange. De opbrengst bedroeg toen 87 miljoen Amerikaanse dollar. De beurswaarde van de geplaatste aandelen is inmiddels opgelopen tot 100 miljoen dollar, volgens vastgoeddirecteur E. Alroy van Kardan. GTC is sinds 1994 actief als vastgoedbelegger en projectontwikkelaar in Midden- en Oost-Europa. Het bedrijf opereert momenteel in Polen, Hongarije, Tsjechië, Roemenie en Servië en wil haar activiteiten in ieder geval nog dit jaar naar Kroatië uitbreiden. Bulgarije en Rusland staan daarna op de lijst. De totale beleggingsportefeuille van GTC omvat momenteel 409 miljoen dollar aan winkels, kantoren en woningen. Daarnaast heeft de onderneming een projectportefeuille van 54,6 miljoen dollar. Alroy beschouwt projectontwikkeling als de belangrijkste kernactiviteit van GTC omdat er momenteel een ‘enorme vraag bestaat’ naar goede beleggingsmogelijkheden door de grote activiteit in die regio van met name Duitse en Oostenrijkse beleggingsfondsen. Cruciaal voor het succes van GTC is het innemen van de juiste grondposities. ‘En daar hebben we ruime ervaring mee opgedaan’, verzekerde Alroy zijn gehoor. Door de concurrentieslag tussen de West-Europese beleggingsfondsen in Midden- en Oost-Europa verwacht Alroy dat de rendementen op vastgoedbeleggingen daar de komende jaren zullen teruglopen. Dat rendement bedraagt nu circa 9 procent. Die enorme gretigheid zou tevens de sterk opgelopen beurskoers van GTC verklaren.

Reageer op dit artikel