nieuws

kantorenmarkt londen flink op stoom

Geen categorie

Over het eerste halfjaar is in Londen ongeveer 460.

00 m2 kantoorruimte opgenomen, een stijging van 40 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Banken en financiële instellingen waren de drijvende krachten achter de sterke opnamecijfers. Dat meldt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in zijn rapport Central London MarketWatch. Door de hoge huurprijzen neemt het aandeel van de publieke sector in de Londense kantorenmarkt steeds verder af. Dat is vooral te zien in West End, de duurste kantorenmarkt ter wereld. Huurde de publieke sector in 2004 hier nog 32 procent van de kantoorruimte, in 2006 werd nog slechts 9 procent opgenomen. Banken en financiële instellingen zagen hun aandeel in Centraal Londen juist stijgen van 22 procent in 2004 naar 39 procent nu. De beschikbaarheid van kantoorruimte in West End staat met 5,7 procent op het laagste niveau sinds 2001. In de City & Docklands ligt dat percentage op 8,3 procent (laagste niveau sinds 2002). Ontwikkelaars spelen op deze historisch lage cijfers in met nieuwe projecten in de City, te weten Bow Bells House, EC4, 150 Cheapside, EC2 and 200 Aldersgate Street, EC1. Hierbij gaat het om ongeveer 74.000 m2 nieuwe kantoorruimte in 2008. Voor heel Centraal Londen zit tot eind 2008 ongeveer 640.000 m2 aan nieuwe kantoren in de pijplijn.

Reageer op dit artikel