nieuws

‘Kantorenmarkt in overgangsfase naar herstel’

Geen categorie

De randstedelijke kantorenmarkt bevindt zich in een overgangsfase naar herstel.

Dat meldt CB Richard Ellis in een rapport over de randstedelijke kantorenmarkt in de eerste helft van 2004. In de meeste steden blijft het totale aanbod van kantoorruimte verontrustend groot, volgens de onderzoekers. Toch zijn er meer signalen dat de vraag naar kantoorruimte zich begint te herstellen. De leegstand heeft op de meeste plaatsen zijn top bereikt en vaak is een ombuiging in neerwaartse richting binnen handbereik, meent CB Richard Ellis. De vraag naar goed verhuurde, eersteklas kantoorbeleggingen blijft sterk. De schaarste aan dergelijke objecten leidt zelfs tot neerwaartse druk op de aanvangsrendementen.In de Amsterdamse kantorenmarkt werd in de eerste zes maanden van 2004 167.000 m2 opgenomen, 87.000 m2 in het tweede kwartaal, een fractionele verbetering ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder. In Den Haag werd in de eerste helft van dit jaar 58.000 m2 opgenomen, tegen bijna 40.000 m2 in de eerste zes maanden van 2003. De opname van kantoorruimte in Rotterdam verdubbelde in de eerste zes maanden van 2004 bijna van 34.000 tot 60.000 m2. In Utrecht werd in het eerste halfjaar 39.000 m2 kantoorruimte opgenomen, tegen 22.000 m2 in de vergelijkbare periode een jaar eerder.     

Reageer op dit artikel