nieuws

Kantoorleegstand piekt volgend jaar in Amsterdam

Geen categorie

Omdat de kantooropname dit jaar naar verwachting nauwelijks groeit, zal de oplevering van kantoorruimte in Amsterdam leiden tot een verder oplopen van de leegstand naar ongeveer 20 procent in 2005.

Dat schrijft de Dienst Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam in het rapport De Amsterdamse kantorenmarkt 2004 dat eind vorige week openbaar werd. De Dienst verwacht dat als de huidige veronderstellingen gehandhaafd blijven de leegstand zich rond 2011 zal stabiliseren rond 9 procent.Na twee jaar waarin de economische groei stagneerde was in 2003 sprake van enige krimp. Dit heeft geleid tot een toename van het aantal faillissementen, inkrimping van activiteiten, onderverhuur en het bij elkaar intrekken van kantoorgebruikers. Hierdoor is vorig jaar het kantoorgebruik zowel in Amsterdam als in de rest van de regio voor het eerst in twintig jaar gekrompen. In 2003 betrokken gebruikers bovendien maar weinig Amsterdamse kantoorruimte in eenheden groter dan 10.000 m2. Tussen 2000 en 2004 is de leegstand in de regio Amsterdam opgelopen van 2 procent naar meer dan 18 procent van de voorraad. Begin 2004 stond in Amsterdam 17 procent van de voorraad leeg en in de rest van de regio ongeveer 22 procent. ‘De nieuwbouw van kantoren in de regio Amsterdam zal ver terugvallen. Dit zal leiden tot een grote vertraging in het ontwikkeltempo van kantoorgebieden’, stelt de Dienst Ruimtelijke Ordening .De Dienst RO adviseert de gemeente zich in te spannen extra bedrijvigheid naar de regio te lokken. Daarbij zou de Zuidas als toplocatie met hoogwaardige vestigingsmogelijkheden een belangrijke rol kunnen spelen. Ook zou onttrekking van kantoren kunnen bijdragen aan herstel van de kantorenmarkt. Om weglekken van kantoorwerkgelegenheid naar bedrijventerreinen tegen te gaan moet Amsterdam vestiging van kantoorgebruikers op bedrijventerreinen en omzetting tot kantoorruimte beperken.Na vijf jaar waarin een recordhoeveelheid kantoorruimte in aanbouw werd genomen is de markt vorig jaar uiteindelijk omgeslagen, zo signaleert de Dienst RO. Tussen 1998 en 2003 werd in de regio Amsterdam ongeveer 2,5 miljoen m2 kantoorruimte in aanbouw genomen, waarvan 1,6 miljoen m2 in Amsterdam. Het overgrote deel hiervan is opgeleverd. hierdoor groeide de voorraad in de regio tussen 2000 en 2004 met 29 procent van 7,4 naar 9,5 miljoen m2 en in Amsterdam met 25 procent van 5,1 naar 6,4 miljoen m2.Vorig jaar werd binnen de regio alleen in Amsterdam nog kantoorruimte in aanbouw genomen. Het ging om 31.000 m2. In vergelijking met de voorraad in Amsterdam komt dit neer op 0,5 procent. Daarmee komt een einde aan de nieuwbouwgolf die de regio Amsterdam heeft overspoeld. In Amsterdam wordt dit jaar de oplevering verwacht van 249.000 m2 kantoorruimte en in 2005 van nog eens 119.000 m2. Hierdoor wordt dit jaar 4 procent aan de voorraad toegevoegd en volgend jaar 2 procent.

Reageer op dit artikel