nieuws

kanam zet grote kantoorportefeuille te koop

Geen categorie

Het Duitse open-end vastgoedfonds KanAm grundinvest Fonds zet een portefeuille van vijf grote kantoorpanden in Parijs te koop.

De vraagprijs bedraagt ruim 1 miljard euro. Het gaat om de gebouwen Crystal Park, Scor, Messine, River Plaza en Rue Scribe. DTZ is belast met de verkoop van de Parijse portefeuille. Aanleiding van de voorgenomen verkoop is de ondermaatse liquiditeitspositie. KanAm zag zich op 19 januari genoodzaakt het fonds tijdelijk te bevriezen nadat particuliere beleggers in één dag bijna 700 miljoen euro onttrokken. KanAm grundinvest Fonds zal op 18 april weer aangeboden aandelen inwisselen voor cash. De voorgenomen verkoop beslaat circa 20 procent van de totale portefeuillewaarde. Op 31 december 2005 had het fonds voor 5,5 miljard euro aan vastgoed in de boeken staan. Het ingelegde eigen vermogen bedroeg toen 3,2 miljard euro. Voorts is het fonds ook in de weer met de verkoop van twee kantoorgebouwen in Londen, waarvan er één inmiddels verkocht zou zijn. Sinds de tijdelijke sluiting zou er volgens goed ingevoerde bron een netto kapitaalinstroom zijn van een miljoen euro per dag. Ook zou een aantal institutionele beleggers bereid zijn om geld in het fonds te steken. Per belegger zou het om enkele tientallen miljoenen euro’s gaan. De kans bestaat dat de Parijse en Londense panden die nu in de etalage staan, niet of slechts gedeeltelijk zullen worden verkocht als de liquiditeit zich verder herstelt. Volgens opgave van branche-organisatie BVI is in januari voor 4,2 miljard euro aan de Duitse open-endfondsen onttrokken. Het meeste geld werd teruggehaald in de week nadat de Duitse fondsanalist Scope een negatieve rating afgaf op het Amerikaanse fonds van KanAm. Dat fonds werd op 17 januari bevroren. Door de positieve ontwikkeling van de Duitse vastgoedmarkt zou de paniek inmiddels bedwongen zijn.

Reageer op dit artikel