nieuws

kanam verkoopt kantoorgebouw haagse poort

Geen categorie

Het Duitse open-end vastgoedfonds KanAm Grund Kapitalanlagegesellschaft mbH heeft een van zijn belangrijkste gebouwen in Nederland, de Haagse Poort, na bijna een jaar al weer doorverkocht volgens het principe ‘last in, first out’.

Vastgoedmarkt heeft tijdens de vastgoedbeurs Mipim in Cannes vernomen dat de Haagse Poort aan de Haagse Schenkkade voor 203 miljoen euro is verkocht aan de Britse vermogensbeheerder Evans Randall. ING verkocht op 1 februari 2005 het kantoorgebouw de Haagse Poort aan KanAm voor een bedrag van ruim165 miljoen euro. In de Haagse Poort is het hoofdkantoor gevestigd van ING/Nationale Nederlanden en ING Real Estate. Het kantoorgebouw is met een oppervlakte van ongeveer 70.000 m2 en 1000 parkeerplaatsen over twee parkeergarages een van de grootste in ons land. Toen KanAm vorig jaar de Haagse Poort kocht, is overeengekomen dat ING het gebouw in een sale-and-lease-backconstructie voor een periode van minimaal tien jaar zou huren. CB Richard Ellis is bij de deal, zo kan in Cannes worden vernomen, opnieuw – net als bij de deal vorig jaar – opgetreden voor KanAm. CB Richard Ellis gaat ook voor de nieuwe eigenaar het beheer van de Haagse Poort verzorgen. HSH Nordbank heeft de financiering van deze transactie gestructureerd. Boekel De Nerée trad op als juridisch adviseur voor Evans Randall.De Haagse Poort is in 1985 opgeleverd. Het is een ontwerp van Rob Ligtvoet van het Rotterdamse architectenbureau Kraaijenvanger Urbis. Het pand was het eerste kantoorgebouw dat over de Utrechtse baan is gebouwd. Het pand bestaat uit een H-vormige hoogbouw bestaande uit vijftien lagen aan de noordoostzijde met een kamvormige laagbouw aan de zuidwestzijde met zeven lagen. De boog over de Utrechtse baan overspant 60 meter. De breedte van het gebouw bedraagt in totaal 270 meter.KanAm heeft bij de verkoop een winst gemaakt van 20 procent en dat in één jaar. De verkoop is de derde van betekenis in ruim een week. Eergisteren kon Vastgoedmarkt al melden dat KanAm grundinvest Fonds een Parijse kantorenportefeuille had verkocht voor 1,11 miljard euro. De koper is het door Morgan Stanley Real Estate Funds (MSREF) V International beheerd fonds Mines de la Lucette. KanAm heeft met die verkoop 180 miljoen euro meer opgehaald (12 procent) dan er eerder voor was betaald. Afgelopen week behaalde KanAm ook al een winst van 14 procent op de verkoop van het East India Dock-complex in Londen aan Golfrate Holdings Ltd voor 163 miljoen Britse pond (240 miljoen euro). Acht maanden geleden had KanAm ‘slechts’ 143,5 miljoen pond voor hetzelfde complex betaald.KanAm zag zich in januari genoodzaakt zowel zijn Amerikaanse als Europese vastgoedfonds tijdelijk te bevriezen, nadat particuliere beleggers enorme bedragen hadden onttrokken. Met de opzienbare verkopen – en de grote winst die erop kon worden behaald – maakt KanAm een lange neus naar de analisten, die de afgelopen maanden steeds beweerden dat KanAm te grote risico’s had genomen bij zijn vastgoedbeleggingen en een probleem zou krijgen met zijn liquiditeit.Evans Randall is een op het Europese continent nog vrij onbekende Britse vermogensbeheerder. Het afgelopen jaar bouwde de belegger een vastgoedportefeuille op van 1 miljard euro in het Verenigd Koninkrijk. Deze portefeuille in het VK moet dit jaar verdubbelen. Evans Randall wil dit jaar ook nog een hoogwaardige Europese portefeuille verwerven van minimaal 1 miljard euro. De Haagse Poort is daarvan de eerste belegging.

Reageer op dit artikel