nieuws

Kadaster: huizenprijs daalt heel licht

Geen categorie

De verkoopprijs van woningen in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar gedaald.

Volgens het Kadaster daalde de gemiddelde prijs van woonhuizen met 0,1 procent tot bijna 209.000 euro. Het Kadaster vergeleek de prijzen van het eerste kwartaal met die van het vierde kwartaal van vorig jaar. Wie de rekensom maakt van het eerste kwartaal vorig jaar met het eerste kwartaal van 2004 ziet een flinke stijging met 4 procent. Het aantal verkochte huizen daalde spectaculair met meer dan 30 procent van ruim 57.000 (eind 2003) tot bijna 40.000 nu. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2003 daalde de verkopen met 0,8 procent. De cijfers van het Kadaster wijken behoorlijk af van die van de makelaarsvereniging NVM. Deze makelaarskoepel meldde aan het begin van de maand dat de prijs in het eerste kwartaal in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder met liefst 5,1 procent steeg. De NVM heeft slechts zicht op een deel van de markt omdat niet alle makelaars lid zijn van de vereniging, terwijl het Kadaster alle woningtransacties registreert. De NVM zag in vergelijking met het einde van 2003 een stijging van 1,2 procent, waar het Kadaster dus een daling met 0,1 procent ziet. De gemiddelde hypotheeksom bij de aankoop van een huis daalde van 225.900 euro (eind vorig jaar) naar 224.652 euro nu. In het eerste kwartaal van 2003 sloten woningbezitters gemiddeld 213.946 euro aan hypotheken af voor hun nieuwe woning. Het aantal hypotheken in het eerste kwartaal was ruim 108.000 stuks tegen ruim 155.000 eind vorig jaar. Het grote verschil zit in het feit dat per 1 januari bij de aankoop van een nieuwe woning de rente ter grootte van de overwaarde uit de oude woning niet langer aftrekbaar is. Daarom hebben veel mensen in de laatste weken van december nog een nieuwe woning gekocht, waardoor de lening volledig aftrekbaar blijft.

Reageer op dit artikel