nieuws

Kabinet schrijft prijsvraag uit voor Zuiderzeelijn

Geen categorie

Het kabinet schrijft een prijsvraag uit voor de Zuiderzeelijn, een snelle OV-verbinding van Schiphol/Amsterdam via Almere naar Groningen en Leeuwarden.

Bedrijven die zijn geïnteresseerd in de ontwikkeling, aanleg en exploitatie van een magneetzweefbaan of een hogesnelheidslijn kunnen zich na de zomer aanmelden. De prijsvraag wordt geopend begin 2005. Eind volgend jaar moet duidelijk zijn of de markt voldoende plannen van kwaliteit heeft ingediend en die ook voldoen aan de voorwaarden van de overheden. Dan besluit het kabinet of de Zuiderzeelijn in de vorm van een magneetzweefbaan of hogesnelheidslijn haalbaar is. Twee intercity-alternatieven gelden nog steeds als terugvaloptie: het doortrekken van de intercitylijn vanuit Lelystad naar Groningen en een Hanzelijn-plus. Het besluit om een prijsvraag uit te schrijven voor de Zuiderzeelijn, maakt deel uit van de Nota Ruimte die het kabinet gisteren heeft gepresenteerd. Het Rijk heeft voor de Zuiderzeelijn maximaal 2,73 miljard euro gereserveerd. Op zijn vroegst wordt in 2008 een besluit genomen over de definitieve aanleg. Voor meer informatie: www.zuiderzeelijn.nl

Reageer op dit artikel