nieuws

Kabinet bespreekt huurplannen minister Dekker

Geen categorie

Minister Dekker (VROM) moet haar plannen voor modernisering van het huurbeleid ter goedkeuring voorleggen aan het kabinet.

Een persconferentie waar zij haar nieuwe beleid bekend zou maken, is daarom donderdag uitgesteld. Dekkers woordvoerder ontkent dat er politieke problemen zijn gerezen met regeringspartner CDA. De VVD-minister zou het nieuwe huurbeleid dinsdag al voorstellen, maar die persconferentie werd toen om technische redenen twee dagen uitgesteld. Een rapport van het Centraal Planbureau (CPB) dat de plannen heeft doorberekend, was niet op tijd klaar. Het nieuwe uitstel is politiek van aard, ‘maar er zijn geen politieke problemen’, aldus de woordvoerder van de minister. Minister Dekker zou haar plannen woensdag nog een keer met premier Balkenende bespreken, maar dat gesprek is door diens drukke agenda niet doorgegaan. Besloten is daarna het nieuwe huurbeleid ‘om pragmatische redenen’ in de ministerraad te bespreken. Dat kan vrijdag al zijn of over een week. De plannen zullen dan inhoudelijk worden besproken, aldus de woordvoerder, en het is niet uitgesloten dat ze moeten worden gewijzigd. Dekker wil de woonmarkt in Nederland, die ‘op slot’ zit met een tekort aan woningen, in beweging brengen door onder andere een liberaler huurbeleid. Inzet is de doorstroming te bevorderen van mensen die een relatief goedkope huurwoning hebben, naar een luxere (duurdere) woning. In juni had het kabinet deze uitgangspunten van Dekkers nieuwe huurbeleid al goedgekeurd. Daarna heeft zij de plannen uitgewerkt, in overleg met collega’s zoals De Geus (Sociale Zaken) en Zalm (Financiën). Begin oktober lekte die zogeheten huurbrief uit, wat voor veel commotie zorgde. Dekker zou een groter deel van de huurwoningen willen ‘liberaliseren’ en de huren daarvan fors laten optrekken om vanaf 2010 vrij te geven. Verhuurders mogen immers ‘marktconforme’ huren vragen. Het zou gaan om een kwart van alle huurwoningen, met een miljoen bewoners, terwijl momenteel 5 procent is ‘geliberaliseerd’.     

Reageer op dit artikel