nieuws

Kabelaars in conflict met woningcorporatie

Geen categorie

De kabelmaatschappijen eisen van minister Dekker (Volkshuisvesting) dat zij een eind maakt aan initiatieven van woningcorporaties om glasvezelnetwerken aan te leggen voor hun huurders.

Direct mikpunt is WonenBreburg uit Breda/Tilburg, dat een proef is begonnen voor 1500 woningen. De branchevereniging van kabelbedrijven, Vecai, heeft in een brief aan Dekker geschreven dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. Vecai meent dat de minister de vergunning van WonenBreburg moet intrekken, omdat woningcorporaties zich volgens de wet uitsluitend met volkshuisvesting moeten bezighouden. Aansluiting op communicatie-infrastructuren behoort tot de kerntaak van een woningbouwvereniging, erkent Vecai. Dat geldt volgens de kabelvereniging echter niet voor de aanleg van een nieuw netwerk, waarvoor in Nederland meerdere corporaties plannen hebben of zelfs al actief zijn. WonenBreburg zegt in een reactie dat de brief van Vecai ‘erg prematuur’ is. Pas begin volgend jaar verwacht de woningbouwvereniging de eerste diensten te kunnen aanbieden. Daarvoor wordt gesproken met verscheidene partijen.’Wij willen onze huurders keuzevrijheid bieden,’ aldus J. Broers, die de ICT-zaken van WonenBreburg beheert. ‘Nu is Essent hier in Tilburg monopolist.’ De corporatie wil uiteindelijk al haar 27.000 woningen kunnen voorzien van een breedbandverbinding via glasvezel. Ze is nog aan het uitzoeken of dat wettelijk allemaal is toegestaan. Volgens Broers moet vooral Dekker duidelijkheid hierover verstrekken.     

Reageer op dit artikel