nieuws

ivbn zeer teleurgesteld in nieuwe huurbeleid

Geen categorie

De IVBN is zeer teleurgesteld over de uitwerking van het huurbeleid, zoals dat vrijdag door het kabinet is bekrachtigd.

Directeur Frank van Blokland: ‘Ik zie vrijwel geen enkele verbetering, ondanks onze argumenten en voorstellen om daartoe te komen. Beleggers gaan forse financiële schade lijden, die in de miljoenen loopt. Het begint er nu echt op te lijken dat de minister beleggers uit de huurwoningenmarkt wil drukken.’De huurprijs van vrijwel alle nieuwbouw van beleggers wordt vanaf januari 2007 ineens stevig beperkt, terwijl die nu marktconform kan worden vastgesteld. Verder mogen beleggers hun bestaande luxere huurwoningen voortaan niet langer meer geliberaliseerd verhuren, als die huurwoningen zijn vrijgekomen en opnieuw worden verhuurd. Van Blokland: ‘Het geleidelijk liberaliseren van huurwoningen na mutatie wordt daarmee onder druk van de Kamer onmogelijk gemaakt. Beleggers krijgen daardoor niet alleen minder huurinkomsten, er zal ook een ernstige waardedaling van hun huurwoningen optreden. Beleggers hadden een planning om tot 2010 ongeveer 20.000 nieuw huurwoningen te realiseren en waren bereid dat nog te verhogen.’Voor beleggers is het verder de invoering van een huurheffing een onacceptabele zaak. De corporaties zijn nu bereid die te betalen, maar die huurheffing dreigt nu ook bij beleggers te worden geheven. De huurheffing is gebaseerd op de WOZ-waarde van vrijwel alle 150.000 huurwoningen van beleggers; ook de 50.000 reeds geliberaliseerde. Die huurheffing betekent dat de jaarlijkse (gematigde) huurverhogingen voor verreweg het grootste deel weer door de overheid worden afgeroomd!, aldus de IVBN.Het enige positieve punt vindt Van Blokland dat er nu meer zekerheid is geschapen voor zittende huurders na 2010, als het overgangsgebied voor een vijfde van de huurwoningen mogelijk wordt opgeheven. IVBN had de minister daartoe ook opgeroepen om zo iedere basis te ontnemen aan de ongegronde suggestie van de tegenstanders van het huurbeleid dat er huurexplosies zouden komen. ‘Tot aan 2010 komt er geen huurexplosie en ook na 2010 dus niet’, aldus Van Blokland.

Reageer op dit artikel