nieuws

is nederland te koop?

Geen categorie

De VPRO begint maandag met het tv-programma De Toekomst, een reeks van 21 uitzendingen waarin verschillende toekomstscenario’s of demografische ontwikkelingen aan bod komen en waarin zichtbaar wordt gemaakt welke impact de ontwikkelingen op ons persoonlijke leven kunnen hebben.

De Toekomst gaat in het Nederland van nu op zoek naar het Nederland van morgen en maakt de rekening op.Samen met vastgoedman Rudy Stroink van TCN Property Projects stelde regisseur Kees Brouwer een contract op voor overname van de openbare ruimte van de steden Gouda, Zandvoort en Warmond. De burgemeesters Rob van der Heijden (Zandvoort, getaxeerd op 3,9 miljard euro), Wim Cornelis (Gouda, 4,7 miljard euro) en Jeroen Staatsen (Teylingen, 1,5 miljard euro gaan op het voorstel in. Rudy Stroink gelooft dat het slechts een kwestie van jaren is voordat het eerste Nederlandse dorp aan een marktpartij wordt verkocht en dat alles commercieel kan worden geëxploiteerd. Aanvankelijk reageerden de burgervaders afwijzend op dit wilde idee. Maar verbazend genoeg bleek de emotionele drempel het enige obstakel te zijn. Tijdens het filmen bleek de fictieve situatie steeds reëler te worden. Want gemeenten hebben nu al een groot deel van hun taken uitbesteed aan de markt. Waarom zou het hele pakket van beheer en onderhoud aan gemeentelijke panden en diensten niet in één keer kunnen worden verkocht? Zelfs de ambtenarij kan bij een privaat bedrijf worden ondergebracht. De gemeente hoeft zich na verkoop alleen nog met haar kerntaken bezig te houden en heeft bovendien een smak geld waarmee het dorp (inter)nationaal op de kaart kan worden gezet.De uitzending is op maandag 27 maart, om 19.50 uur, Nederland 3. Voor meer informatie: www.vpro.nl/detoekomst.

Reageer op dit artikel