nieuws

‘Investeren in achterstandswijken aantrekkelijk maken’

Geen categorie

De overheid moet het investeren in de meest problematische achterstandswijken in Nederland aantrekkelijker maken.

Een van de maatregelen kan bijvoorbeeld zijn het verlagen van de BTW van 19 procent naar 6 procent en het afschaffen van de 6 procent overdrachtsbelasting. Dat stellen investeerders die het centrum van het Utrechts Kanaleneiland een flinke opknapbeurt gaan geven. Gisteren overhandigden deze partijen, de woningcorporaties Mitros en Portaal, ontwikkelaar Proper Stok, belegger Ceylonstaete, de gemeente Utrecht en ROC Midden Nederland, het plan aan minister Dekker van VROM. Bij deze gelegenheid tekenden de zes partijen een intentieovereenkomst voor de aanpak van het wijkhart van Kanaleneiland. Het instellen van tijdelijke investeringszones in achterstandswijken kunnen geldschieters over de streep trekken, zo stellen de investeerders in Kanaleneiland. Het Rijk hoeft geen geld mis te lopen als er aan winstdeling wordt gedaan. De staat profiteert zo van toekomstige waardestijgingen van de investeringen. Kanaleneiland is een naoorlogse flatwijk met veel allochtone bewoners; een wijk die kampt met een slecht imago. Bewoners klagen al jaren over criminaliteit, onveiligheid en verloedering. De plannen van investeerders moeten daarin verandering brengen. Ze houden onder meer de sloop in van 500 woningen, de bouw van 1300 nieuwe woningen, uitbreiding van het winkeloppervlak met 12.000 m2 tot 30.000 m2, de bouw van een ondergrondse parkeergarage voor 730 auto’s en de uitbreiding van het ROC van 14.000 m2 naar 39.000 m2, inclusief een ‘community-college’ met voorzieningen als een restaurant, kapsalon, reisbureau en hotel . De aanpak vergt een investering van 310 miljoen euro.Staatssecretaris Wijn van Financiën besloot onlangs niet langer over bedrijfsmatige investeringen in het opknappen van woonwijken twee keer 6 procent overdrachtsbelasting te betalen. Het kabinet kondigde vorige maand voor de vier grote steden eveneens een nieuwe wet aan om de problemen in achterstandswijken aan te pakken. Deze wet is vooral bedoeld voor Rotterdam, dat onder andere investeringszones mag aanwijzen. In deze ‘economische kansenzones’ kunnen bedrijfjes in aanmerking komen voor investeringssubsidies, verlaging van de onroerendzaakbelasting en vrijstelling van dubbele overdrachtsbelasting.Rotterdam moet bij het aantrekkelijker maken van investeringen in achterstandswijken wel rekening houden met Europese mededingingsregels. Volgens wethouder Van Sluis (economie) sluiten deze regels verlaging van BTW uit. De investeringszones kunnen eventueel ook voor Amsterdam, Den Haag en Utrecht gaan gelden.

Reageer op dit artikel