nieuws

huurliberalisatie heeft bizarre gevolgen

Geen categorie

In veel kleinere gemeenten wordt het bijna ondoenlijk om huurders of woningzoekenden met een laag of bescheiden middeninkomen te huisvesten.

In het Gelderse Rozendaal wordt maar liefst 98 procent van de huurwoningen geliberaliseerd, in het Noord-Hollandse Blaricum 86 procent, en in het Zuid-Hollandse Bergschenhoek 90 procent. In elke provincie zijn er gemeenten die worden opgezadeld met een ‘bizarre situatie’.Dat stelt een coalitie van negentien maatschappelijke organisaties die de Tweede Kamer gisteren dringend heeft verzocht de liberalisatieplannen van minister Dekker tegen te houden. De problemen doen zich niet alleen in de Randstad voor. Behalve in Noord-Holland en Zuid-Holland, worden ook de huurwoningen in Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg veel duurder. In deze provincies wordt in zeven van de tien gemeenten meer dan 25 procent van de woningen geliberaliseerd. Gevolg is dat deze gemeenten op slot gaan voor woningzoekenden met een laag of bescheiden middeninkomen.Woningen in gemeenten rondom de grote steden hebben vaak zeer hoge WOZ-waarden, waardoor de liberalisatie juist daar een grote omvang heeft. Terwijl het aantal geliberaliseerde woningen in de stad Utrecht bijvoorbeeld op 13 procent uitkomt, wordt in randgemeenten als Doorn, Bunnik, Woudenberg en De Bilt ruimschoots meer dan 40 procent van de huurwoningenvoorraad geliberaliseerd. Het beeld in Amsterdam en omgeving is nog dramatischer. Terwijl in de centrumgemeente Amsterdam al 33 procent van de woningen wordt geliberaliseerd, komen randgemeenten als Amstelveen (48), Diemen (51), De Ronde Venen (56) en Abcoude (67) nog veel hoger uit. Ook rond de centrumgemeente Tilburg (19 geliberaliseerd) ontstaan problemen in de randgemeenten Loon op Zand (61), Hilvarenbeek (60) en Oisterwijk (73).

Reageer op dit artikel