nieuws

Huizenprijs hoger door nieuwe regels hypotheekrente

Geen categorie

De beperking van de aftrek van de hypotheekrente heeft in het eerste kwartaal van dit jaar tot een extra stijging van de gemiddelde huizenprijs geleid.

Uit cijfers van de makelaarsvereniging NVM blijkt dat een gemiddelde woning in de eerste drie maanden van 2004 voor 216.000 euro van de hand ging, 6,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar geleden. Per 1 januari is voor een huizenbezitter bij de aankoop van een nieuwe woning de rente over een bedrag ter grootte van de overwaarde uit zijn oude woning niet langer aftrekbaar. Om die beperking voor te zijn hebben veel mensen in de laatste weken van december nog een nieuwe woning gekocht, waardoor de lening volledig aftrekbaar blijft. Deze transacties zijn in de NVM-cijfers over januari meegenomen. NVM-voorzitter Oscar Smit stelde woensdag in een toelichting op de cijfers dat een kwart van de stijging is toe te schrijven aan dit effect. ‘Ten opzichte van het einde van het 2003 kostte een woning eind maart 1,2 procent meer. Daarvan is 0,3 procentpunt toe te rekenen aan de koopgolf eind december.’ Het Kadaster constateerde eerder dit jaar dat door de nieuwe belastingregels eind 2003 veel nieuwe hypotheken werden afgesloten. Smit is na het eerste kwartaal een stuk positiever over de ontwikkeling van de huizenprijs dan begin dit jaar. Door de slechte economische ontwikkelingen ging de makelaarsvoorman destijds ervan uit dat de prijzen op hetzelfde niveau zouden blijven. Nu verwacht de NVM dat de prijzen in 2004 duidelijk boven de inflatie uitstijgen. ‘Een woning kan dit jaar grofweg 2,5 tot 3 procent in waarde stijgen’, aldus Smit.In 2003 steeg een woning gemiddeld 2,7 procent in prijs. Het CBS berekende de inflatie over dat jaar op 2,1 procent. Voor 2004 gaan de ramingen voor de prijsstijging uit van 1,3 procent.

Reageer op dit artikel