nieuws

huiszoeking bij david beesemer en maaike dijkhuis

Geen categorie

De Fiod-ECD heeft gisteren in verband met de aanhouding van Willem Holleeder het kantoor van vastgoedhandelaar David Beesemer aan de Apollolaan in Amsterdam doorzocht.

Ook een pand in de nabijgelegen Cliostraat, dat eigendom is van de familie Endstra werd binnenstebuiten gekeerd. Beesemer was de zakenpartner van Jan-Dirk Paarlberg van de private vastgoedinvesteerder Merwede Groep. De Merwede Groep haalde in 2002 het beursgenoteerde vastgoedfonds Uni-Invest van de beurs, samen met de Amerikaanse vastgoedonderneming Lehman Brothers. De banden tussen de Merwede Groep en Lehman Brothers zijn inmiddels doorgesneden en de vastgoedportefeuille van Uni-Invest is nu in handen van de Amerikanen. Paarlberg, die gisteravond terugkeerde uit Frankrijk, ontkende tegenover Vastgoedmarkt geruchten dat ook hij zou zijn aangehouden of dat er bij hem huiszoeking is gedaan. ‘Ik weet van niets en heb niets te verbergen. Die verhalen kloppen aantoonbaar niet.’ Paarlberg zat in 2004 een week vast, omdat justitie hem verdacht van het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte bij een transactie tussen hem en Endstra (Seaport Marina IJmuiden). Deze verdenkingen hebben nooit tot een zaak tegen hem geleid en Paarlberg heeft altijd ontkend dat er ook maar iets klopte van die verhalen. Paarlberg en Beesemer gingen overigens vorig jaar uit elkaar en hebben al meer dan een half jaar geen contact met elkaar gehad. Beesemer is getrouwd met de dochter van de vermogende Ronny Rosenbaum, die zijn kapitaal in vastgoed en kleding (The Store, The Sting en Lady Sting) verdiende. Rosenbaum bezit veel winkelpanden, onder meer in de PC Hooftstraat. Beesemer zou zich nu vooral bezighouden met een Duits woningfonds, samen met zijn schoonvader en enige andere Amsterdammers. De aanhoudingen en huiszoekingen raken overigens wel degelijk direct of indirect vastgoedbelangen van gevestigde partijen. De vriendin van Holleeder, Maaike Dijkhuis, is een nicht van Harro Dijkhuis van Dijkhuis Vastgoed Management, voorheen Sedijko. Harro en zijn broer Chris Dijkhuis zijn de eigenaren van vele duizenden woningen in Amsterdam. Sedijko was de ontwikkelaar van De Omval met onder meer de Rembrandttoren en de Breitnertoren. Ook is Sedijko samen met Cor van Zadelhoff eigenaar van de Renaultgarage bij het Amstelstation. Er is gisteren ook huiszoeking gedaan bij Maaike Dijkhuis. Volgens enkele media is behalve Endstra en Beesemer ook zakenman Erik de Vlieger door Holleeder gechanteerd. De Vlieger spreekt dit met klem tegen. ‘Dat zijn absolute indianenverhalen.’De 47-jarige Holleeder werd bekend als een van de ontvoerders van Freddy Heineken en diens chauffeur Ab Doderer in 1983. Het jaar daarop werd hij samen met collega-ontvoerder Cor van Hout, die in 2003 werd doodgeschoten, door de Franse politie in de kraag gegrepen. In 1987 stonden ze voor de rechter, die hen veroordeelde tot elf jaar celstraf. Begin jaren negentig kwam het tweetal weer op vrije voeten. Het was een publiek geheim dat Willem Endstra in de periode 1998-2002 zaken deed met Holleeder. Endstra trad vermoedelijk op als zijn investeerder en witwasser. In het najaar van 2002 kwam het tot een breuk tussen de twee en begon Holleeder Endstra af te persen. In totaal zou Endstra in de jaren 2002, 2003 en 2004 tussen de 20 en 30 miljoen euro hebben afgedragen aan Holleeder. De vastgoedhandelaar zag geen andere uitweg dan begin 2003 contact te zoeken met de Amsterdamse politie. In die gesprekken gaf hij aan dat hij en andere vastgoedhandelaren voor tientallen miljoenen euro’s werden afgeperst door drugscriminelen. De vorig jaar vermoorde crimineel John Mieremet noemde eerder Endstra ‘de bankier van de onderwereld’. Ook Holleeder zou het doelwit zijn van een liquidatie. In het najaar van 2004 hield het OM drie mannen aan die werden verdacht van betrokkenheid bij het beramen van een moordaanslag op Holleeder. Onder hen was de voormalige president van de Amsterdamse Hells Angels, Willem van Boxtel, alias Big Willem. Endstra zou opdracht hebben gegeven tot de liquidatie van Holleeder, voor een bedrag van 1 miljoen euro. Holleeder wordt gezien als huisvriend van de Angels en bezocht regelmatig het clubgebouw. Holleeder wordt wel de werkelijke leider van de Amsterdamse Hells Angels genoemd en zou via hen zijn aanzienlijke belangen in de drugsmokkel en het witwassen van drugsgelden via vastgoed hebben veiliggesteld. Ook heeft Holleeder via zijn maat Marcel Kaatee grote vastgoedbelangen op de Amsterdamse Wallen.

Reageer op dit artikel