nieuws

holleder vast voor afpersing vastgoedsector

Geen categorie

Voor onder andere afpersing van onroerendgoedhandelaren zijn gisteren in Amsterdam, Haarlem, Voorburg en Zandvoort dertien verdachten aangehouden en zijn dertig adressen doorzocht.

Het onderzoek richt zich op een netwerk van Nederlandse en Joegoslavische verdachten. Hoofdverdachten zijn de 47-jarige Amsterdammer Willem Holleeder en diens kompaan Marcel Kaatee. In nauwe samenwerking onderzoeken de Nationale Recherche, de regiopolitie Amsterdam-Amstelland en de Fiod-ECD afpersing van de onroerendgoedsector en liquidaties en beschietingen in het criminele circuit. De arrestaties zijn het gevolg van een onderzoek door het landelijk parket, nadat op 17 mei 2004 in Amsterdam vastgoedhandelaar Willem Endstra voor zijn kantoor aan de Apollolaan werd doodgeschoten. In dit onderzoek is nauw samengewerkt met de centrale recherche van de Amsterdamse politie, die de moord op de zakenman en vastgoedbezitter onderzocht. Voor zijn dood had Endstra in gesprekken met de Amsterdamse politie aangegeven dat hij en andere vastgoedhandelaren voor tientallen miljoenen euro’s werden afgeperst door drugscriminelen. Uit handgeschreven notities van de vermoorde zakenman, getuigenverklaringen en andere bevindingen van de Nationale Recherche en de Amsterdamse politie is duidelijk geworden dat Endstra vermoedelijk onder bedreiging met geweld vele miljoenen euro’s heeft betaald aan zijn afpersers. Het onderzoek door de Nationale Recherche strekt zich ook uit tot afpersing van een aantal andere vastgoedhandelaren. Ook zij zijn vermoedelijk gedwongen miljoenen euro’s af te geven en onroerend goed te verkopen. Branchevreemde transacties zijn vermoedelijk uitgevoerd met valse documenten en belastingfraude. Daarnaast worden andere gevallen van bedreiging en mishandeling onderzocht. De verdachten zijn in verzekerde bewaring gesteld en worden later deze week voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Reageer op dit artikel